0:05
Főoldal | Rénhírek

A magyar diszpóra és a magyar kultúra a téma

Tíz napos felnőttképzési műhellyel nyit a Debreceni Nyári Egyetem hét ország magyar közösségei felé; a csütörtökön induló kulturális és szakmai programsorozat kiemelt célja a magyar kultúra megőrzése és terjesztése a külföldi magyar közösségekben.

MTI | 2010. október 17.

A tapasztalatcsere, a tanulás és a kikapcsolódás áll a középpontjában az október 14-23. közötti programsorozatnak, amelyre tizenkilenc fő érkezett Debrecenbe Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából, Svédországból, Szerbiából és Romániából - ismertette Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben. Hozzátette: a rendezvény résztvevői olyan, Európában működő magyar közösségek magyar származású tagjai, akik aktívan dolgoznak a magyar identitás megőrzésén. Közöttük van tanár, orvos, fizikus, mérnök, menedzser és nyugdíjas is - hangoztatta.

A tíz nap alatt a közösségfejlesztő programokon nagy hangsúlyt fog kapni a magyar kultúra legújabb eredményeinek megismertetése a résztvevőkkel, többek közt a filmművészet, az irodalom, a popkultúra és a képzőművészetek terén.

Szaffkó Péter rámutatott: az elmúlt egy évben, mióta átvette a nyári egyetem irányítását, egy koncepcióváltást igyekezett véghezvinni. Ennek keretében az 1927 óta folyamatosan működő Debreceni Nyári Egyetemen ma már nem csak a magyar nyelvet oktatják külföldieknek, hanem a magyar történelem és kultúra megismertetésével igyekeznek kedvet csinálni a magyar nyelv tanulásához. Szavai szerint erre azért van szükség, mert a magyar nyelvet tanuló külföldiek száma folyamatosan csökken.

A koncepcióváltás másik fontos eleme a magyar diaszpóra felé történő nyitás, ennek első komoly állomása a most megkezdődött szakmai napok. Az évente mintegy ezer hallgatót fogadó nyári egyetem a kurzusaival egyfajta hídszerepet akar betölteni a külhoni magyar közösségek és az adott országban a magyar kultúra iránt érdeklődő külföldiek között - húzta alá az igazgató.

A programon résztvevők a tíz nap alatt megismerkednek Debrecen történelmével és nevezetességeivel, előadásokon vesznek részt, művészeti és folklórrendezvényeket látogatnak, majd az október 23-i városi ünnepség megtekintésével zárják a szakmai napokat.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!