0:05
Főoldal | Rénhírek

A könnyebben énekelhető Himnuszt ajánlja az iskoláknak Réthelyi

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter levélben népszerűsíti a Himnusz és a Szózat új, „szívesebben fogadott, könnyebben énekelhető változatát”.

Edupress | 2011. június 9.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma június 8-ai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Oktatási Hivatal honlapján közzétett, elektronikusan letölthető alkotások a Magyar Honvédség Központi Zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában hangzanak fel.

„Réthelyi Miklós bízik benne, hogy a magyarság összetartozását hirdető, jelképes erejű zeneművek most elérhetővé tett változatai népszerűek lesznek, az együtt-énekléssel pedig emelik majd az oktatási intézmények ünnepi pillanatainak fényét” – olvasható a kommünikében. Az idei tanév egy hét múlva június 15-én zárul, és csütörtöktől kezdődik az ország általános és középiskoláiban mintegy 1,3 millió diák számára a csaknem két és fél hónapos nyári szünet.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. december 5. 01:10
4 BRAIN STORMING

Erről nekem mindig az jut az eszembe, hogy a nemrégen és kötelezően megtanulókon kívül vajon hányan tudják a magyarok közül elszavalni a teljes magyar himnuszt?

12 éve 2011. december 29. 19:23
3 Nyenyi

Akkor az nem igaz, hogy a "szocializmusban" direkt hozták feljebb, hogy nehezebben énekelhető legyen és emiatt az emberek leszokjanak róla?

Ennél fontosabb kérdés azonban, hogy az új alaptörvény - ahogy '89 óta az alkotmány is - azt írja, hogy a Himnusz az Erkel Ferenc által megzenésített változattal énekelendő, zenélendő. Vagyis, nem a lelassított, szomorkássá tett két v.h. között Dohnányi Ernő által megváltoztatott - és mostanáig is szinte kizárólagosan játszott, énekelt verzióval. Ez esetben meg fölösleges az egészet kicsit mélyebbre venni, mivel ez úgyse Erkel Ferenc változatát módosítja, hanem Dohnányiét.

12 éve 2011. december 29. 17:00
2 Annie

Ostoba műhiszti, ha nem lett volna ez a felhajtás körülötte, észre se vettem volna, hogy kicsivel lejjebb van a hang, vagy ha igen, betudtam volna annak, hogy tisztán férfikórusra lett alkalmazva. Én meg a Szózatnak az „a nagyvilágon ekívül” részét szoktam kicsivel feljebb kezdeni, különben olyan mélyre megy, hogy elcsuklik a hangom. Ezeket a dalokat mindenki énekelte már annyiszor, hogy úgyis megszokta, hogy a saját hangjához igazítja.

12 éve 2011. június 19. 23:04
1 Loddi

Újfent sikerült bakot lőni: ez a verzió semmiben nem különbözik az eredetitől, egyszerűen pár hanggal transzponálva van az egész. Így aztán a mélyebb hangúaknak valóban könnyebben énekelhető, másoknak viszont nehezebben. Nem kellett volna emiatt ekkora hírverést csinálni, hiszen a Himnusznak korábban is léteztek ilyen letétjei, és egy gyakorlott iskolai énektanár magától is tudta/tudja, hogy a diákjainak milyen hangnemben felet meg leginkább.