0:05
Főoldal | Rénhírek

85 éves a Debreceni Nyári Egyetem

Megkezdődött hétfőn az idei Debreceni Nyári Egyetem; a kurzusra 41 országból 168-an érkeznek nyelvet tanulni.

MTI | 2012. július 24.

Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a nyári kurzus megnyitását megelőző sajtótájékoztatón utalt arra: a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetemet 100 éve alapították, és a mára nemzetközi hírű felsőoktatási intézmény professzorai 85 évvel ezelőtt, 1927-ben hívták életre a Debreceni Nyári Egyetemet.

A magyar nyelv és kultúra ügyét szolgáló nyelvtanárok és egyetemi oktatók, szervezők és kisegítő diákok odaadó munkájának köszönhetően az elmúlt évtizedekben több ezer külhoni magyar honfitársunk és magyarul tanuló külföldi diák fordult meg a tanfolyamokon - tette hozzá.

A rektor utalt arra, hogy ünnepel az intézmény pesti iskolája is: az egyre növekvő igény alapján tíz évvel ezelőtt a nyári egyetem vezetősége úgy döntött, nem csak Debrecenben oktatja a magyar nyelvet. Budapesten saját nyelviskolát nyitott, amely egy évtized alatt az odalátogató nyelvtanulók és a fővárosban élő külföldiek magyar nyelvű képzésének egyik közkedvelt és minőségi oktatást nyújtó központja lett. Az elmúlt évtizedben több mint négyezer diák fordult meg a pesti tagintézményben.


Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója elmondta: az idei kurzusra a legtöbben, 24-en az Egyesült Államokból érkeznek magyar nyelvet tanulni, 29-en jönnek német nyelvterületről, 10-en Lengyelországból, 9-en Franciaországból. Emellett olyan távoli országok is képviseltetik magukat, mint Brazília, Japán, India, Thaiföld és Tunézia.

Folytatódik a tematikus kurzus is: ezen a nyáron kilencen tanulnak angolul a magyar történelemről és kultúráról - fűzte hozzá az igazgató, megjegyezve, hogy az idén egy híján százan nyertek el ösztöndíjat a nyári egyetemre. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az idén ösztöndíjat alapítottak a száz éve született Némedi Lajos professzor emlékére, aki a leghosszabb ideig, több mint fél évszázadon át irányította a Debreceni Nyári Egyetem munkáját.

A nyelvtanulás mellett az egyetem nyári programjaiban az idén is fontos szerepet játszik a hagyományőrzés: a magyar ételek megismerésén túl keddenként népdaltanulás és táncház lesz az állandó esti elfoglaltság, ezzel is ünnepelve, hogy az idén 40 éves évfordulóját ünneplő magyar táncházmódszer tavaly felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára - ismertette Szaffkó Péter.

Elmondta azt is: a Debreceni Nyári Egyetem szívesen támogatja a külföldi magyar műhelyeket, ezért megszervezték a nem magyar anyanyelvű magyartanárok nemzetközi konferenciáját, amelyre több mint 12 országból érkeztek pedagógusok és hungarológusok Brazíliától Brüsszelig, Bostontól Kolozsvárig. Az egyhetes konferencia célja, hogy tapasztalatokat cserélhessenek a magyart, mint idegen nyelvet tanuló és tanító pedagógusok egymás között és az anyaországbeliekkel.

Folytatódik az együttműködés a leendő magyartanárok képzésében a Károli Gáspár Református Egyetemmel, ennek keretében 12 gyakorlótanár tölt el csaknem két hetet hospitálással és gyakorlótanítással a nyári egyetemen. Egy uniós projekt keretében külföldi nyelvtanárok magyar nyelvtanulása áll a középpontjában egy négynapos eseménynek: román-, lengyel-, török-, görög-, olasztanárok és tanulók kóstolnak bele a magyar nyelv tanulásába, majd tapasztalatokat cserélnek a különböző nyelvek oktatási módszereiről - ismertette Szaffkó Péter.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!