0:05
Főoldal | Rénhírek

70 százalékkal csökkenhet a kisebbségek támogatása Budapesten

A budapesti kisebbségi önkormányzatok szerint a főváros 2011-es költségvetési koncepciója "durván", mintegy 70 százalékkal "megkurtítja" a támogatásukat – mondta a kisebbségi önkormányzatok vezetőivel tartott együttes ülés utáni sajtótájékoztatóján a fővárosi közgyűlés jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságának elnöke hétfőn.

MTI | 2011. január 10.

Kaltenbach Jenő hozzátette, hogy a koncepció más területeken is számos megszorítást tartalmaz, de azok mértéke általában 10-20 százalék között mozog.

Úgy fogalmazott, hogy a 70 százalékos csökkentés „gyakorlatilag a kisebbségi közösségek teljes felszámolásához vezethet".

Közölte: a bizottsági ülésen végül többségi szavazással egy olyan javaslatot fogadtak el, amely szerint legfeljebb öt százalékkal csökkenhetne a támogatási összeg.

Kaltenbach Jenő megjegyezte, a főváros által nyújtott támogatási összeg az elmúlt 15 évben nem változott, vagyis az inflációt sem követte, és most még 70 százalékkal csökkenteni akarnak azon. Elmondta, hogy ezzel az előterjesztéssel a bizottsági ülésen senki, még a testület kormánypártokhoz tartozó tagjai sem értettek egyet.

Kaltenbach Jenő szavai szerint a kisebbségi vezetők az ülésen felvetették, hogy nem a csökkentésről kellene tárgyalni, hanem arról, hogy hogyan lehetne növelni az összeget.

A bizottság azt szeretné, ha a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén Lásztity Péró, a Budapesti Szerb Önkormányzat alelnöke elmondhatná a kisebbségek álláspontját.

Az MTI kérdésére, hogy összegszerűen mennyivel csökkenne a támogatási összeg, azt felelte, hogy nehéz végső számot mondani, mert az több részből áll. Hozzátette, hogy a koncepció összefoglaló táblázatában szerepel egy olyan összeg, ami tavaly 121 millió forint volt, idén viszont 42 millióra csökkenne. Emellett teljesen megszűnne az a hatvanmilliós keret is, amire korábban pályázni lehetett. Közlése szerint az előterjesztés tartalmaz egy olyan részt is, hogy felül kell vizsgálni a nemzetiségi óvodai és iskolai feladatok módját, illetve „ezt meg kell szüntetni", ahogy meg kellene szüntetni a nyelvi előkészítő osztályok indítását is.

Kijelentette: a nyelvi előkészítő osztályok indítása önkormányzati feladat, a megszüntetésük így sokak álláspontja szerint jogellenes.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!