0:05
Főoldal | Rénhírek

Megnyílt a Suomitalo

Finnország „látható jelenlétét” erősíti Magyarországon a Finn ház - mondta Henna Virkkunen, a skandináv ország oktatási minisztere, amikor kedden felavatta a több intézményt egyesítő épületet a főváros XI. kerületében, a Kelenhegyi úton.

MTI | 2011. március 30.

Az épület hosszabb ideje a finn nagykövetségnek ad otthont, de most hivatalosan is bekerült a Suomitalo (Finn ház) elnevezésű Finnország-központok sorába, ahol egy helyen működik a diplomáciai képviseletet ellátó nagykövetség, az exportösztönzést segítő kereskedelmi iroda, a Finpro, és a Finnagora kulturális, tudományos és gazdasági központ – tájékoztatta a diplomáciai képviselet az MTI-t.

A budapesti Finn házban működik a Magyarországi Finn Vállalatok Céhe, a Kauppakilta, valamint a világon egyedülálló módon a Suomikoulu, a Finn iskola is. Mint írták, a Magyarországon élő finn gyerekek így vasárnaponként „Finnországba járnak iskolába”, hiszen a nagykövetségi épület és a hozzá tartozó telek a finn állam tulajdona.

Henna Virkkunen finn oktatási miniszter beszédében kiemelte, hogy a Finnországhoz kapcsolódó intézmények elhelyezése egy közös épületben megkönnyíti az együttműködést, és „növeli Finnország látható jelenlétét Magyarországon”.

A budapesti finn nagykövetség jelenlegi épületét 1989-ben avatták fel. A Budapesten alapítandó követség számára a finn állam 1934-ben először bérbe vette, majd 1939-ben megvásárolta a Wenckheim család Kelenhegyi úti villáját. Az eredeti épület a második világháborúban megsemmisült, a követség mai épületének építése 1986-ban kezdődött.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!