0:05
Főoldal | Rénhírek
Augusztusról szeptemberre

A hatodik finnugor világkongresszus: újabb változások

A hatodik finnugor világkongresszus Magyarországon lesz, de a vele kapcsolatos hírekről csak orosz forrásokból értesülünk.

Fejes László | 2011. május 17.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a hatodik Finnugor Világkongresszust Magyarországon, de Komárom helyett Siófokon tartják. Akkor fájlaltuk, hogy a kongresszus időpontjáról semmit sem tudunk mondani.

Korábbi Finnugor Világkongresszusok

1992. Sziktivkar, Komi Köztársaság

1996. Budapest, Magyar Köztársaság

2000. Helsinki, Finn Köztársaság

2004. Tallinn, Észt Köztársaság

2008. Hanti-Manszijszk, Hanti-Manysi Autonóm Körzet

Most ismét egy változásról kaptunk hírt, s ennek kapcsán értesülhetünk arról, hogy az eredeti tervek szerint a kongresszus 2012 augusztusában lett volna, ám pillanatnyilag azt fontolgatják, hogy szeptemberre, méghozzá 11-12-ére halasztják. Az indoklás szerint ekkor kezdődik az országok többségében az iskolai tanév, és meg lehet szemlélni, hogy a gyakorlatban miként folyik az anyanyelv oktatása. (Az nem egészen világos, hogyan kívánják megvizsgálni Siófokon több ország gyakorlatát.)

A kongresszus fő témája: „Nemzet és nyelv”. Merja Hannus a Nemzetközi Finnugor Népek Világkongresszusának Konzultációs bizottságának koordinátora a következőket nyilatkozta: „Várjuk az információkat arról, hogy mi történt a legutóbbi hanti-manszijszki konferencia óta, az elvárásokat, az értékeléseket – mindez a konzultatív bizottsághoz kerül, melyet elnöke Valrij Markov készít fel. A kapott anyagot ősszel tárgyaljuk meg – október 21. és 23. között Magyarországon lesz a bizottság soron következő ülése. Akkor kezdődik el az előttünk álló kongresszus záródokumentumának előkészítése, melybe természetesen majd bekerülnek a fórum szekcióinak döntései is. Döntünk a szekciók témáiről, előadóiról is.”

Azt továbbra sem tudjuk, hol van a Finnugor Népek Világkongresszusának honlapja, illetve hogy a világkongresszussal kapcsolatos hírekről miért orosz forrásokon keresztül kell értesülnünk.

Forrás

Всемирный конгресс финно-угров предлагается перенести в «учебных» целях

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!