0:05
Főoldal | Rénhírek
Erza és moksa vagy mordvin?

Ki fenyegeti perrel a finugor.ru-t?

Mordóvia hivatalos szervei és a Mordvin (Erza és Moksa) Nép Régióközi Mozgalma azt követeli a portáltól, hogy ne külön népként kezelje az erzákat és a moksákat.

Fejes László | 2011. június 30.

Mint az közismert, nehéz eldönteni, hogy az erzák és moksák egységes népet alkotnak-e, vagy csak két közeli rokon népről van-e szó. Saját nyelvükben (nyelveikben) nincs is közös elnevezésük. Ma maguknak az érintetteknek is megoszlik erről a véleménye, vannak akik az egységes mordvin nyelv létrehozásában látják a túlélés kulcsát, mások szerint a még teljesebb elkülönülés lenne a célravezető. Természetesen a probléma politikai feszültséget is generál.

Először Vlagyimir Abramov, a szaranszki Mordvin Egyetem Oroszország népeinek története tanszékének vezetője fordult e-mailben a hírportálhoz, amiért a finnugor hírességek versenyében külön sorolja az erza és moksa hírességeket. (Persze ezek a hírességek jórészt helyi hírességek, bár kivétel is akad.) Szerinte ez olyan, mintha az izsmai komikat vagy a hegyi marikat külön népként sorolnánk fel. (Magyar párhuzammal élve olyan, mintha a csángókat vagy a székelyeket tennék külön kategóriába.) Abramov szerint ha nem egységes mordvin népet tüntetnek fel a versenyben, egyetlen komoly mordóviai tudós sem fog komolyan együttműködni a portállal.

Ugyanekkor Alekszandr Luzgin, Mordóvia nemzetiségügyi minisztere is levelet írt a szerkesztőségnek: ebben hibának nevezte az erzák és moksák külön népként való feltüntetését. Szerinte minden dokumentált történelmi adat, tudósok és kutatók munkái, az összes mordvin népi kongresszus minden határozata a mordvin nép egységességéről tanúskodik. Szerinte az erzák és a moksák legfeljebb szubetnosznak nevezhetők, és a mordvin népet így megosztani nem szabad. Felszólította a portált, hogy az erza és a moksa elnevezést távolítsa el és „cserélje fel az egyetlen helyes megnevezésre, a mordvinra”.

Végül levél érkezett a Mordvin (Erza és Moksa) Nép Régióközi Mozgalmának végrehajtó bizottságától annak elnökének, Mihail Moszinnak aláírásával. A levél szerint a finugor.ru eljárása provokáció, beavatkozás a mordvin nép belügyeibe, kísérlet a megosztására. A levél szerint a portálnak ki kell javítania az „egyes számú hibát”, ellenkező esetben a szervezet a bírósághoz fordul, hogy „helyreállítsa a történelmi igazságot”.

A finugor.ru cikkében ellentmondásos, hogy a cím szerint Mordóvia fenyegeti bírósági eljárással a portált, míg a cikk szövege szerint a Mordvin (Erza és Moksa) Nép Régióközi Mozgalma, mely már a nevéből következően sem lehet Mordóvia hivatalos szerve. Az is biztos, hogy a finugor.ru mindent megtesz az általuk szervezett verseny népszerűsítéséért, a botrány tehát jól jön neki. Azt ugyan nehéz elképzelni, hogy identitásbeli vagy tudományos kérdésben a bíróság döntsön, de hát láttunk mi már karón varjút, különösen Oroszországban.

Forrás

Мордва грозит Инфоцентру FINUGOR судом за признание эрзян и мокшан

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!