0:05
Főoldal | Rénhírek
Bártáncosnő az angol királyi családból?

Finn filmnapok

Finnország többszörösen elismert filmrendezője, Arto Halonen Prinsessa (Hercegnő) című alkotásával nyílik meg az első Finn Filmnapok vetítéssorozata pénteken Budapesten, a Toldi Moziban.

MTI | 2011. október 14.

A Finnagora finn kulturális, tudományos és gazdasági központ által szervezett, keddig tartó fesztiválon az északi ország filmterméséből hat alkotást ismerhet meg a magyar közönség.

A nyitófilm a 2010-ben bemutatott Hercegnő lesz, amely az év elején elnyerte a Dragon-díjat, vagyis a legjobb északi filmnek járó elismerést, Dél-Afrikában a nemzetközi filmfesztivál nagydíját kapta meg és a nyáron Portugáliában is több elismerést szerzett.

A Hercegnő egy pszichiátriai klinikára került bártáncosnőről szól, aki azt hiszi magáról, hogy az angol királyi család tagja. A film valódi történeten alapul, ezzel a rendező nem hazudtolta meg magát, hiszen eddig dokumentumfilmesként ismerte a világ. A Szent Könyv árnyéka című, 2007-ben bemutatott, Türkmenisztánban készült dokumentumfilmjét például a Magyar Televízió is vetítette.

Nem egészen világos, miért nevezi az MTI híre Joensuut kikötővárosnak. A város a tengertől távol fekszik. Korábban ugyan fontos szerepe volta  folyami hajózásban, méginkább a faúsztatásban, jelenleg kikötője egy átlagos balatoni kikötővel ér fel.

Arto Halonen ott lesz játékfilmje budapesti bemutatóján, és beszél arról is, hogyan került a dokumentumfilmektől a fikció világába. A rendező 2008-ban a Szaloniki Dokumentumfilm-fesztiválon elnyerte a nemzedékének legjelentősebb alkotója címet. Ő alapította a Helsinki Dokumentumfilm-fesztivált, a DocuPoint-ot. Halonen az Európai Filmakadémiának is tagja. 1964-ben született a kelet-finnországi Joensuu kikötővárosban, Észak-Karéliában, és dokumentumfilmesként tanított is a joensuui egyetemen 1986 és 1989 között. Halonen Helsinkiben él és eddig 26 filmet készített.

A finn filmnapokon műsoron lesz Saara Cantell Találkozások, Klaus Märö Levelek Jákob tiszteletesnek és Saara Saarela Nyomainkban című alkotása, a gyerekeknek szól Raimo O. Niemi A farkas rejtélye és Mari Rantasila Risto, a rapper című munkája.

A filmekről és a vetítések időpontjáról a Toldi Mozi honlapján tájékozódhat az érdeklődő.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!