0:05
Főoldal | Rénhírek
Neekerikylä

Elég a Négerfaluból?!

Változnak az idők, és vele együtt változik a szavak stílusértéke is.

Rénhírek | 2013. július 5.

A finnországi Vaasa városában évtizedek óta létezik egy Neekerikylä (svédül Negerby), azaz ’négerfalu’ nevezetű városrész. A környéken sosem élt jelentős számú afrofinn: a helytörténészek szerint az elnevezés onnan ered, hogy a környéken eredetileg sötét falú házakat építettek (mi most csak fehéreket találtunk a környéken). A házak tervezője Alvar Aalto világhírű finn építész volt, az ő tiszteletére a városrész hivatalos neve most Aaltopuisto (Aalto-park), de egy utca továbbra is a Neekerikylä nevet viseli.

Korábban a finnben, akárcsak a magyarnak, a néger szónak nem volt semmilyen negatív mellékzöngéje. Mára azonban ez megváltozott, nem csoda hát, hogy a környék lakói évek óta fontolgatják az átkeresztelést. Most a lakosok kezdeményezésére a városi önkormányzat is foglalkozik az üggyel, alaposan felméri a lakosok véleményét. A tervek szerint az utcát is az Aaltopuisto névre keresztelnék át.

Források

Aaltopuisto

Neekerikylä on jälleen esillä

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2013. július 6. 10:02
6 blogen

Ma sincs.

9 éve 2013. július 5. 23:08
5 salak

"Korábban a finnben, akárcsak a _magyarnak_, a néger szónak _nem_ volt semmilyen negatív mellékzöngéje."

vagy "magyarban" vagy "sem".

Remélem, "sem".

9 éve 2013. július 5. 20:03
4 Roland2

@Pesta: Finnországban sok szomáli bevándorló él, lehet , az ő érzékenységükre gondolnak.

9 éve 2013. július 5. 18:19
3 Pesta

Má' a finnek is rásiszták, na! Maradjon csak néger, mit nem tetszik nekik, he?! Mi baj a négerrel?!

:)

Nekem Angolhonban volt furcsa élményem. A könyvtárba jártam netezni és volt egy részleg: Black History. Ebből rögtön arra asszociáltam, hogy ez ilyen „Dark Side of History" szekció, kínzások, népirtások és egyéb mindennapos csúnya dolgok, mígnem le nem esett, hogy miért kuksol annyi fehér szempár ott a félhomályban. A „minek nevezzelek" tipikus esete.

9 éve 2013. július 5. 15:17
2 Falvay Dóra

Ja, és mert megirigyeltem a finnektől, hogy nekik is saját szavuk van rá.

9 éve 2013. július 5. 15:16
1 Falvay Dóra

Én azt szeretném kérdezni - off, de nyelvi kérdés -, hogy a "park" nem ugyanaz-e, mint a "liget"? Van valami jelentésárnyalatbeli különbség? Emlékszem, kiskoromban Fehérváron mindig ligetekbe jártunk nagymamámmal sétálni, pedig azok csak szimpla parkok voltak. A Városliget, a Népliget is park volna máshol, nem? Namost, azért kérdezem, mert szerintem a park nagyon ronda szó, a liget meg szép.