0:05
Főoldal | Rénhírek
Sírrablók

A temetők könnyen hozzáférhető élelmet kínálnak

A kiéhezett medvék kimerészkednek az erdőből, és lakott településeken, sőt, a temetőkben keresnek élelmet a Komi Köztársaságban, mi több, egy állat egyenesen a fővárosban, Sziktivkarban támadt egy fiatalemberre - jelentette a Moszkovszkij Komszomolec című lap.

MTI | 2010. október 30.

A Komi Köztársaság legkülönbözőbb vidékein láttak az utóbbi időben éhes medvéket a lakott települések közelében.

Zelenyec településen például egy ötemeletes lakóház kukáiban turkált, Palevici faluban pedig bemászott a kerítésen át az egyik ház körüli konyhakertbe, és ott gondosan kiásta és felfalta az összes sárgarépát. Az utóbbi falu polgármestere egyenesen felszólította a helybelieket, hogy sötétben lehetőleg ne menjenek az utcára.

Másutt a temetőt nézték nagy hűtőnek: feltúrták a sírokat, és az elhunytak maradványaiból lakmároztak. Verhnyij Csovban két asszony a temetőben egy közeli sírnál árnyékot látott, azt hitte, valaki ápolja a sírt. Csak amikor közelebb értek, látták meg, hogy egy medve táplálkozik, félredobálva a megboldogult ruháit. A két nőnek szerencséje volt: velőtrázó sikoltozásuktól az állat megijedt és kereket oldott.

A WWF oroszországi szervezetének szakértője a The Guardian című brit lap tudósítójának elmondta: Karéliában egy medve megtanulta megbontani a sírokat, és erre a tudományra „megtanította” társait is, pedig ott éppenséggel lenne elég élelem, de a temetők könnyen hozzáférhető élelmet kínálnak.

A Moszkovszkij Komszomolec szerint Komiföldön, akárcsak Oroszország legtöbb más vidékén a hosszú nyári hőség és aszály következtében nem sok élelem maradt a vadállatoknak, alig termettek bogyók és kevés volt a gomba. Márpedig a szakértők szerint éhesen a medve nem tudja megkezdeni téli álmát, amelyhez bizonyos zsírréteget is kell növesztenie. A vadőrök minden igyekezetük ellenére sem tudják jóllakatni a teljes állományt. Így egy-egy helyről egyes medvék elvándorolnak, mások téli álomra hajtják a fejüket, megint mások vadászok és vadorzók áldozatává válnak, néhány pedig arra kényszerül, hogy maga gondoskodjon élelemről.
A helyi illetékesek szerint nincs lehetőség arra, hogy az állatok lakott településeken való megjelenésének ürügyével túl sok állatot lőjenek ki. Minden egyes példány kilövéséhez külön engedély szükséges. Veszély esetén a dokumentum ingyenes, míg egyébként több mint húszezer forintnyi összegbe kerül.

Oroszországban bizonyos megkötésekkel lehet medvére vadászni, s még csak most készül a kormány korlátozni a vadászatot a szaporodási időszakra.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2010. november 12. 17:17
2 CastorTheBrave

Ez egyrészt roppant fontos közlés egy Komiföldről és medvékről szóló posztban, másrészt meg olyan közlés, ami jobb, hogy kiszakadt, mert bennmaradva még kárt okozott volna.

9 éve 2010. október 30. 15:49
1 kajszi

A finnugor elnevezes hamis. A finek nem a rokonaink!