0:05
Főoldal | Rénhírek

Zöld út az új ukrán nyelvtörvénynek

Viktor Janukovics győzelmével új nyelvtörvényt írhatnak keleti szomszédunknál. Az oroszoknak jó lesz, kérdés, örülnek-e majd a magyarok is.

nyest.hu/MTI | 2010. február 9.

Viktor Janukovics nyerte az ukrajnai elnökválasztást – jelentette tegnap az ukrán központi választási bizottság (CVK). A CVK hétfőn közölte, hogy az 59 éves politikus előnyét már nem lehet behozni a még összesítésre váró szavazatokkal. A testület legfrissebb, 98,78 százalékos összesítése alapján a vasárnapi második fordulóban Janukovics kapta meg a voksok 48,65 százalékát, 2,88 százalékponttal előzve meg a szavazatok 45,77 százalékát megszerző Julija Timosenko jelenlegi kormányfőt. A szavazók 4,38 százaléka egyik jelöltet sem támogatta. A részvételi arány a választás második fordulójában elérte a 70 százalékot.

Ahogy arról már a Nyelv és Tudomány is beszámolt, Viktor Janukovics ígérete szerint ismét hivatalos nyelvvé teszi az oroszt és egy új, Ukrajna európai vállalásaival összehangban lévő nyelvhasználati törvény bevezetését ígérte.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) sikerként értékeli, hogy az általa támogatott ellenzéki elnökjelölt, Viktor Janukovics régiópárti vezető meggyőző fölénnyel nyert a magyar többségű beregszászi választási körzetben az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. Gajdos István, az UMDSZ elnöke hétfőn az MTI-nek telefonon elmondta: reméli, hogy Janukovicsnak hetekkel az államfői tisztségbe történő beiktatását követően sikerül olyan helyzetet teremtenie, amely lehetővé teszi a nemzetiségeket sújtó korábbi rendeletek visszavonását. A kisebbségi vezető azt is elmondta: zökkenőmentes kijevi hatalomváltásra számít, annál is inkább, mivel – mint fogalmazott – Timosenko többször hangoztatta az európai értékek iránti elkötelezettségét, s Viktor Juscsenko leköszönő elnök is jelezte, hogy készen áll a civilizált hatalomátadásra.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerint a vasárnap véget ért ukrán elnökválasztás után kedvezően, de kedvezőtlenül is alakulhat a kárpátaljai magyarság helyzete. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke hétfőn az MTI-nek kifejtette: a második fordulóban az történt, amire számítottunk, vagyis minimális a két jelölt szavazatai között a különbség, s ez nem zárja ki, hogy a felek a bíróságon folytatják a választási küzdelmet.

De bármelyik jelölt legyen is Ukrajna elnöke, akár kedvezően is alakulhat a kárpátaljai magyarság számára a helyzet, amennyiben Viktor Janukovics – az ellenzék nyerésre álló vezére – beváltja a választások előtt a kisebbségeknek tett „ködös ígéreteit”, vagy, ha úgy alakulna, Julija Timosenko kormányfő teljesítené a második forduló előtt kilátásba helyezett intézkedését a kisebbségek oktatását sújtó rendeletek hatályon kívül helyezését illetően – tette hozzá.

A KMKSZ elnöke ugyanakkor nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy államfői minőségében Janukovics egy őt támogató parlamenti többség létrehozása érdekében megállapodik a nacionalista Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem (NU-NSZ) pártszövetséggel, s ennek leghamarabb a kisebbségek jogainak biztosításával kapcsolatos választási ígéretei esnek áldozatul – jelentette Varga Béla, az MTI tudósítója.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...