0:05
Főoldal | Rénhírek

Walesi mesehős, nemzetközi karrier

A walesi gyerekek egyik kedvenc meseszereplője, a kontyos kis Sali Mali kalandjai nemsokára angol nyelven is láthatóak lesznek – számolt be róla a BBC.

nyest.hu | 2009. július 28.

Sali Mali karaktere a 60-as években született meg Mary Vaughan Jones írónő tollából, és több könyvben is szerepelt. A kontyos kávéház-tulajdonosnő és csintalan madárbarátja, Jack Daw (kb. 'Csóka Jancsi') körülbelül ugyanolyan fontos szereplője a walesi gyerekkultúrának, mint magyar nyelven Gőgös Gúnár Gedeon vagy Mosó Masa. Gyermekek generációi nőttek fel a kalandjain, és tanultak meg walesi nyelven olvasni a könyvekből.

A könyv olyannyira közkedvelt lett (még hamisítják is), hogy hamarosan élőszereplős, walesi nyelvű tévésorozat is készült belőle. Majd a sikert látva a walesi tévécsatorna, az S4C 2000-ben elkészítette belőle a nagy sikerű, szintén walesi nyelven sugárzott rajzfilmsorozat-verziót. A mesét a hollywoodi színész, Rhys Ifans mondja alá.

A rajzfilmváltozatot 2006 áprilisa óta arab nyelven is figyelemmel lehet követni – ekkor vásárolta meg az Al-Dzsazíra. Emellett a világ 25 országában, Ausztráliától Koreáig vetítik. Meglepő, de a kontyos hősnő előbb hódította meg a világot, mint tágabb hazáját: kalandjai csak mostantól élvezhetők angol nyelven.

A rajzfilmsorozat 52 epizódját a Channel 4 csatornán lehet majd figyelemmel követni.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...