0:05
Főoldal | Rénhírek

Vigyázat, jólöltözötten elillannak!

-wn- | 2016. április 19.

A minap az alábbi figyelmeztetést találtuk egy társasház földszintjén. Helyesírási kérdéseket kedvelő olvasóinknak meghagyjuk azt az örömet, hogy a feliratban felfedezzék a helyesírási hibákat. Mi inkább azon merengünk el, vajon milyen üzenetet szándékozott küldeni a lakásfenntartó szövetkezet.

Vigyázat, jólöltözötten elillannak!

Azt értjük, hogy a feladat az, hogy senkit ne engedjünk be a házba előzetes megbeszélés nélkül. Ez világos beszéd. De mi is pontosan a veszély? A felirat szerint arról van szó, hogy ha egy jól öltözött személy becsönget egy nem egyedül lévő idős emberhez, akkor gyorsan elillan. Mi ezzel a baj? Nem szeretjük, ha valaki csak úgy kereket old? Vagy nem szabad szép ruhában becsengetni?

Nem, természetesen nem erről van szó. Hanem arról, hogy ha az ajtót nyitó idős ember egyedül van, akkor a jól öltözött egyének megpróbálkozhatnak valamilyen bűncselekmény elkövetésével. Például pénzt csalhatnak ki különböző indokokkal, vagy ellophatnak valamit a lakásból, esetleg bántalmazhatják az egyedül lévő idős embert. Ám a felirat ezekre a veszélyekre egyáltalán nem figyelmeztet! Az információhiányt háttértudásunkból kell pótolni. Lehet, hogy a felirat készítője nem akart felesleges riadalmat kelteni, ezért fogalmazott ködösen. De biztos, hogy ez a leghatékonyabb módja a figyelmeztetésnek?

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...