0:05
Főoldal | Rénhírek

Ukrajnában csak az államnyelv használható a nem nemzetiségi iskolákban

Ukrajnában a kormány rendeletben kötelezte az állami és az önkormányzati iskolákat az államnyelv kizárólagos használatára, de az okmány szerint a nemzetiségek nyelvén oktató tanintézetekben az ukrán mellett a tanítás nyelve is használható.

MTI | 2009. október 5.

Az ukrán kormány honlapján közzétett, Julia Timosenko miniszterelnök által szeptember 30-án aláírt rendelet kimondja, hogy az állami és az önkormányzati oktatási intézmények tanítási nyelve az ukrán. A dokumentum szerint az ilyen tanintézetekben folyó oktatásban és nevelésben az ukrán mellett használhatók és oktathatók a nemzetiségi kisebbségek nyelvei is – adta hírül a hétvégén a korreszpondent.net internetes ukrán hírportál.

A rendelet azt is kimondja, hogy az állami és az önkormányzati iskolákban munkaidőben állandó jelleggel az ukrán nyelvet kell használni, de a nemzetiségi nyelvű oktatási intézményekben az ukrán mellett használható a tanítás nyelve is.

Az orosz nyelvű ukrajnai sajtóorgánumok az iskolai oktatás ukránosítását célzó legújabb kormányrendeletet az orosz nyelvnek az oktatásból való kiszorítására irányuló törekvésként értékelik. A kijevi Szegodnya című napilap online kiadásában a kormányintézkedés kapcsán azt írta: nyilvánvaló, hogy a rendelkezés fő célja „az orosz nyelv kiirtása az iskolákból”. Példaként a kiadvány a nagyobbrészt orosz ajkú Kijevet említi, ahol mindössze nyolc orosz iskola működik, ám a tanórákon kívül az ukrán oktatási nyelvű iskolákban is mindenki oroszul beszél.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...