0:05
Főoldal | Rénhírek

Újolvas: az Amazon cenzúrázta Orwellt

Július 16-án több száz, tán ezer Kindle-felhasználó borzadhatott el: az Amazon cenzúrázta Orwellt. A már megvásárolt 1984- és Állatfarm-kötetek egyszerűen eltűntek az olvasókról.

nyest.hu | 2009. július 27.

A Kindle – ha valaki nem tudná – az Amazon.com saját fejlesztésű elektronikus könyvolvasója, amire a felhasználó letölti az Amazon szuperportálon megvásárolt könyveket. A hónap közepén azon a Kindle-tulajdonosoknak, akik megvásárolták George Orwell Állatfarm vagy 1984 című könyvét, ironikus élményben lehetett részük. A könyvek ugyanis egyik pillanatról a másikra eltűntek az olvasókról – azaz az Amazon rendszere automatikusan törölte őket, amikor a felhasználó Kindle készülékével csatlakozott a Kindle WhisperNet elnevezésű hálózatához.

Olvasóként az éppen olvasott mű elvesztése az egyik legkellemetlenebb dolog, pláne, ha egy olyan technológia műveli ezt, amelynek létjogosultságát e pillanatban is marketingesek hadserege próbálja bizonyítani nem csak nekünk, olvasóknak, de a jogtulajdonosoknak is.

Az arstechnika.com által találóan irodalmi coitus interruptusnak nevezett esemény eleinte ez utóbbiak számlájára lett felróva, ugyanis az Amazon szerint a jogtulajdonos – ugyan ritkán, de – meggondolhatja magát. Azonban úgy tűnik, bármely kézenfekvő is lenne, ez alkalommal nem egyszerűen egy örökös fura hóbortjairól volt szó. Sőt. Az Ars Technika szerint az Amazon egész egyszerűen engedély nélkül értékesítette ezeket a könyveket. Egészen pontosan a szabad felhasználású közkincsnek (public domain) minősülő művek kiadásával foglalkozó MobileReference kiadó, annak ellenére adta ki Kindle készülékre ezt a két könyvet, hogy azok – legalábbis az Egyesült Államokban – még nem számítottak szabad felhasználásúnak. Amikor a jogtulajdonos értesítette az Amazont erről a tényről, az rögtön közbelépett, méghozzá – visszatérítés ide vagy oda – igen kifogásolható módon. Az Amazon és a felhasználó között létrejött adásvételi szerződés alapján ugyanis az Amazon ilyen eljárásra nem jogosult.

Az Amazon nyilatkozatban erősítette meg, hogy már dolgoznak azon, hogy hasonló esetekben a rendszer ne vonja vissza a könyveket a felhasználók készülékeiről. Az arstechnica.com megjegyzi, eleve furcsa, hogy a rendszert egyáltalán úgy tervezték, hogy vissza tudjon vonni már megvásárolt anyagokat.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...