0:05
Főoldal | Rénhírek

Újabb Google-bomba robban

A Google Editions lehetővé teszi, hogy a mobiltelefontól kezdve akár az e-könyv olvasóig bármilyen eszközön olvashassunk.

MTI | 2009. október 16.

A könyvkereskedőknek szánt új szolgáltatását csütörtökön harangozta be a Google a frankfurti könyvvásáron.

A könyvek árát a kiadók határozzák meg, a program jövő évben kezdődik, 400-600 ezer könyv ilyen formában való megjelentetésével – számolt be Tom Turvey, a Google Book Search kiadói partnerprogram vezetője. „Ez böngészőalapú szolgáltatás lesz. Az e-könyvek piaca úgy fejlődik, hogy a könyveket bárhonnan elérhessék: a hozzáférést és a földrajzi helyzetet tekintve egyaránt” – mondta a szakember a világ legjelentősebb könyves seregszemléjén.

Turvey szerint az eladásokból származó haszon 55 százaléka a Google-hoz kerül, az internetes óriás azonban ennek javarészét a kiskereskedőknek adja. A haszon fennmaradó része pedig a kiadóké lesz.

„A Google lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy eladják a könyveket, különösen azoknak jön jól, akik nem fektettek be a digitális platformokba. Úgy véljük, hogy a vásárlók többsége a kiskereskedőknél akarja megvenni az alkalmazást és nem a Google-nál” – fejtette ki Turvey. A szakember megjegyezte: ez az első alkalom, hogy a vállalat pénzzé akarja tenni könyves projektjeit.

A Google csütörtökön a német kormány és annak feje, Angela Merkel kancellár által megfogalmazott bírálatokra is reagált. A vállalat egyik jogi vezetője szerint nincs szó arról, hogy a Google a szerzői jogokat figyelmen kívül hagyva egyszerűen csak szkennelné a könyveket. Merkel heti rendszeres podcast üzenetében úgy fogalmazott, hogy az internet jelentős veszélyeket rejt a szerzők jogaira nézve. „A német kormány számára világos, hogy a szerzői jogok számára az interneten is meg kell találni a helyet” – fogalmazott a kormányfő.

Az Európában kiadók fenntartásai ellenére az elektronikus könyvek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem utolsó sorban az olyan programoknak köszönhetően mint az Amazon.com Kindle nevű alkalmazása és a Sony Reader Pocket Edition olvasója. A Sony e-könyvtárában több mint százezer, a Kindle Store-ban több mint 330 ezer könyv érhető el e-formátumban. A Google Books project keretében hozzávetőleg kétmillió műnek készítették el az elektronikus formátumát.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...