0:05
Főoldal | Rénhírek

„Totális ukránosítás” Ukrajnában

Juscsenko nyelvrendelete sérti Ukrajna alkotmányát, törvényeit és nemzetközi kötelezettségeit, ezért a kisebbségek visszavonását kérik.

MTI | 2010. április 9.

Az Orosznyelvű Ukrajna mozgalom, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és az Ukrajnai Román Közösség Régióközi Egyesülése arra kérte Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy vonja vissza elődje, Viktor Juscsenko rendeletét az állami nyelvpolitika koncepciójáról.

A kérdés kapcsán Vagyim Kolesznyicsenko, a Régiók Pártja (PR) parlamenti képviselője, az Orosznyelvű Ukrajna elnöke, Zubánics László, az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnöke, valamint Vasile Tariceanu és Aurica Bozhescu, a román szervezet vezetője és ügyvezető titkára nyílt levélben fordult az ukrán államfőhöz, amelyben arra emlékeztettek, hogy Juscsenko rendelete sérti Ukrajna alkotmányát, törvényeit és nemzetközi kötelezettségvállalásait.

A kisebbségi szervezetek vezetői úgy vélték, hogy a nyelvpolitikai koncepciót a tartalma alapján, helyesebb lenne a totális ukránosítás koncepciójának nevezni. A levél aláírói emlékeztettek arra is, hogy az ukrajnai nemzetiségek jogainak szűkítésére irányuló koncepciót anélkül fogadták el, hogy egyeztettek volna a kisebbségek képviselőivel – adták hírül csütörtökön ukrán hírportálok.

A nemzetiségi szervezetek vezetői felháborodásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a nyelvpolitikai koncepció több pontja olyan szeparatistáknak és „politikai spekulánsoknak” tekinti az ország nem ukrán anyanyelvű polgárait, akik fenyegetést jelentenek az állam szuverenitására, s az ukrán nemzet fokozatos eltűnésén munkálkodnak. A levél aláírói rámutattak arra is, hogy Juscsenko rendelete a ténylegesnél lényegesen alacsonyabbnak tünteti fel az ország azon polgárainak számát, akik nem ukránul és nem oroszul beszélnek családjuk körében.

Viktor Juscsenko 2010. február 15-én írta alá az állami nyelvpolitikai koncepciót, amelynek egyik deklarált célja az ukrán nyelv használatának szavatolása a társadalmi élet minden szférájában.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!