0:05
Főoldal | Rénhírek

Törvényes a magyar nyelvű felnőttképzés

Magyar nyelven is lehet felnőttképzést szervezni Romániában, miután a román képviselőház megszavazta az erre vonatkozó törvénymódosítást.

MTI | 2012. február 22.

Derzsi Ákos, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője – aki a törvénymódosítás egyik kezdeményezője –az MTI-nek szerdán elmondta: a képviselőház megszavazta a felnőttképzést szabályozó kormányrendeletet módosítását. Ez kimondja, hogy a kisebbségek nyelvén szervezett képzési programok esetén a szervezők kötelesek a programot olyan oktatókkal végeztetni, akik ismerik a magyar nyelvet, vagy azt a nemzetközi nyelvet, amelyen a program jóváhagyást kapott.

Derzsi szerint ez a lehetőség fontos lehet azokon a vidékeken, ahol a romániai magyarok nem beszélik elég jól a román nyelvet, de áttörést jelent olyan szempontból is, hogy most már törvényessé és hivatalossá válik az anyanyelven szervezett felnőttképzés.

A képviselő szerint  sokkal jobb eredményt lehet elérni, ha a felnőttképzés anyanyelven zajlik, ezért ajánlja a felnőttképzésben érdekelt alapítványoknak, egyesületeknek és vállalkozásoknak, éljenek a törvény biztosította lehetőséggel, és igény szerint anyanyelven szervezzék meg a felnőttképzést.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!