0:05
Főoldal | Rénhírek

Több latint az angol iskolákba!

Új élharcosa támadt a latin nyelvnek Londonban: a főpolgármester a latintanítás bevezetésére ösztönzi az állami iskolákat.

nyest.hu | 2010. március 18.

Aki magolt már gyöngyöző homlokkal deklinációkat, konjugációkat és ablatívuszt, az megértheti a latin nyelv ellenzőit: nem csak holt nyelv, de ráadásul módfelett nehéz is – minek hát akkor fárasztani vele a modern agyat?

A klasszikus örökség iránt lelkesedőknek viszont szintén megvannak a maguk érvei: mai kultúránk őse-gyökere a latin, hogyan is élhetnénk úgy, hogy ezt nem ismerjük? Ahogy London polgármestere, Boris Johnson is fogalmaz: „Nem lehetséges megérteni a modern világot, hacsak nem értjük meg az antikot, ami végül is mindannyiunkat létrehozott.”

Johnson egy kutatási eredményről értesülve vált a latin nyelv szószólójává. A tanulmány kimutatta, hogy a brit állami iskoláknak csupán 2 százaléka teszi lehetővé a latintanulást, ellentétben a magániskolákkal, ahogy majd' 40 százalék ugyanez az arány. Az eredmények megmutatják: a hiányosságnak főként a képzett tanárok és az időhiány az oka. Ezért kínálják a latint a legtöbb intézményben csupán órák utáni választható tantárgyként. „Abszurd, hogy a modern európai nyelvek legtöbbjének őse nem kap helyet a nemzeti alaptantervben” – kommentálja a helyzetet Johnson.

Ösztönzésének kézzelfogható eredményéről eddig nem tudni, de nem kizárt, hogy a jövő brit diákjai ugyanolyan lelkesedéssel koptatják majd Vergiliust is, mint Harry Pottert.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!