0:05
Főoldal | Rénhírek

Több ezer szócikket töröltek a magyar Wikipédiából

Az egyik igen aktív szerkesztő jogvédett lexikonok anyagait töltötte fel az online enciklopédiába. A kár felmérése és a takarítás hónapokig tartott.

IT café, Barna József | 2011. január 6.

December közepén 5227 lapot töröltek az adminisztrátorok a magyar Wikipédiából, miután fény derült arra, hogy az egyik legaktívabb szerkesztő jogvédett kézikönyvekből származó szócikkek ezreit töltötte fel az oldalra. A bárki által szerkeszthető, online enciklopédia renoméját féltő és a szerzőijog-sértésekre különösen érzékeny közösségnek közel három hónapra volt szüksége ahhoz, hogy beazonosítsa és eltávolítsa a máshonnan legtöbbször szó szerint átemelt anyagokat. Az egy hétig tartó kényszerű takarítás alatt a magyar oldalon található szócikkek száma közel 184 ezerről 179 ezerre esett vissza.

Az adminisztrátoroknak az eset filológusi alapossággal végzett feltárásáról szóló részletes beszámolója szerint az akkor már több mint öt éve aktív szerkesztőre először tavaly szeptemberben kezdtek gyanakodni. Ekkor derítették ki több, általa feltöltött szócikkről, hogy azokat a Világirodalmi Lexikon-ból másolta be – többnyire szó szerint vagy apróbb stiláris változtatásokkal –, miközben azok forrásaként gyakran szerzői jog által már nem védett, közkincsnek számító kézikönyveket jelölt meg.

A szerkesztő 2010 szeptemberéig több mint 11 ezer szócikket töltött fel az oldalra, előfordult, hogy egy nap 70-et – e hihetetlennek tűnő teljesítmény miatt vált gyanússá. Bár az adminisztrátorok először azt remélték, hogy a termékeny szerző csak néhány lap esetében botlott meg, a feltárás során kiderült, hogy az általa feltöltött anyagok 55 százaléka, összesen 6217 lap átvétel, jogvédett lexikonokból másolt szöveg. Végül azért nem kellett ennyit törölni, mert a közösség jó néhányat ezek közül át- vagy újraírt, illetve összevont más szócikkekkel.

„Minthogy az enciklopédia szabadon szerkeszthető, időről időre előfordul, hogy a Wikipédia oldalain vandalizmus vagy a szerzői jogba ütköző tartalom jelenik meg. Éppen ezért a projektnek nagyon kiterjedt – a közösség bizalmát bíró szerkesztőket foglalkoztató – ellenőrző mechanizmusa van, melynek segítségével az ilyen tartalmakat kiszűrik. A súlyos vétségre a Wikipédia szerkesztői végül maguk derítettek fényt, s a helyzet rendezését prioritásként kezelik” – áll az adminisztrátorok által még decemberben készített közleményvázlatban.

Az érintett szerkesztő az eset kirobbanása óta nem szerkeszti a Wikipédiát, és a korábbi adminisztrátori jogát megvonták. A közösség egyben tájékoztatta a törölt szócikkek szövegének jogtulajdonosait is az esetről.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!