0:05
Főoldal | Rénhírek

Titkos interjú Jackie Kennedyvel

A legendás amerikai elnök, J.F. Kennedy özvegye még memoárt sem írt. Készült azonban vele több – eddig titkos – interjú a férje halála után.

MTI | 2010. április 19.

Kiadják azokat Jackie Kennedy egykori amerikai first ladyvel készített és eddig nem közölt interjúkat, amelyeket a férje, John F. Kennedy halála utáni hónapokban készítettek vele, de mindezidáig nem ismertettek. Az amerikai történelem talán eddigi legnépszerűbb elnökfelesége a család barátjának, a történész Arhtur M. Schlesinger Juniornak adott hét alkalommal interjút 1964 első felében. A first lady washingtoni otthonában fogadta a kérdezőt, aki a Fehér Házban töltött évekről, az elnökkel kötött házasságáról, a választási kampányról, valamint arról faggatta Jackie Kennedyt, hogy férje miként vélekedett egy második terminusról.

A felvételek a John F. Kennedy elnöki könyvtárba kerültek, de azokat az özvegy kérésére meghatározatlan időre „lepecsételték”, így nem is hozták nyilvánosságra. A hanganyagok sorsa Jacqueline Kennedy 1994-ben bekövetkezett halála, és ifjabb John Kennedy 1999-es végzetes repülőbalesete után az elnökházaspár lányának, Caroline Kennedynek a kezébe került. Caroline Kennedy apja hivatalba lépésének jövőre esedékes ötvenéves évfordulója alkalmából határozott úgy, hogy ideje közölni a Jackie Kennedyvel készített interjúkat. A leiratok 2011 szeptemberében kerülnek a nyilvánosság elé a 6 és fél órás hanganyaggal együtt. A világ így újra hallhatja az egykori first lady egyedi hangját, ráadásul olyan témákról szólva, amelyekről igen ritkán beszélt a nyilvánosság előtt. Jackie Kennedy zárkózottságát az is bizonyítja, hogy még memoárt sem írt.

Caroline Kennedy szerkesztőként vesz részt a leiratokat tartalmazó könyv elkészültében, de egy még meg nem nevezett történész is annotációkkal látja el a könyvet, aminek megjelenését Schlesinger már nem érhette meg. A kétszeres Pulitzer-díjas kitüntetett 2007-ben hunyt el.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!