0:05
Főoldal | Rénhírek

Tereptárgy-felismerés

A tereptárgy-felismerő keresőmotor a Google új kutatási témaköre – egyelőre nem valódi projekt, amint arra a hivatalos oldalon felhívják a figyelmet. A megvalósítás mégis nagyszabású, az eredmény pedig reménykeltő.

nyest.hu | 2009. június 29.

Mi az a tereptárgy? A magyar fordítás kissé pontatlan: a mérnökök elképzelései szerint emlékmű, fontos turisztikai látványosság, az emberi kultúra által létrehozott építmény, a New York-i Szabadság-szobortól a kínai Nagy Falig. A keresőmotor ezeket tárolja és képes azonosítani.

Képzeljük el, hogy látunk egy képet, de nem ismerjük fel, mi van rajta. Ha azonban a képhez tartozó címet bemásoljuk a Google tereptárgy-felismerő keresőmotorjába, az 80%-os pontossággal kiadja a tereptárgy nevét. Amennyiben szerepel a jelenleg a listán lévő 50 ezer között.

A keresőmotor a képszögtől, a fényviszonyoktól, az arányoktól, a képfelbontástól stb. függetlenül képes a tereptárgy azonosítására. Ehhez a kutatók mintegy 40 millió GPS-címkével ellátott képet olvastak be (a Picasáról és a Panoramióról), illetve különböző online turisztikai weboldalakról. Ezután csoportokba rendezték, majd indexelték őket.

Noha a rendszer még kísérleti stádiumban van, így korántsem tökéletes, mégis nagyszerű lehetőség rejlik benne: a kép- és tárgyfelismerés néha még az emberi agy számára sem könnyű, így egy számítógép részéről kimondottan nagyszerű teljesítmény. És talán a képek közvetlen keresését is lehetővé teszi majd.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...