0:05
Főoldal | Rénhírek
Hanganalízis

Szólj, és megmondom, Parkinson-kóros vagy-e!

Megfelelően érzékeny műszerek, és néhány felolvasott mondat: ennyi is elegendő lehet most már, hogy megállapítsák valakinél a Parkinson-kórt, állítja egy friss kutatás. A hanganalízis legfejlettebb változatával beszédünkből kideríthető, egészségesek vagy betegek vagyunk-e.

nyest.hu | 2010. május 31.

„A betegnek csupán fel kell olvasnia néhány egyszerű mondatot” – ennyi is elég lehet a jövőben, hogy a szakember felismerje páciensénél a Parkinson-kórt, mondja Shimon Sapir professzor, a Haifai Egyetem munkatársa. A meglepően hangzó kijelentést kutatások sora előzte meg, amelyek alapján úgy tűnik, hanganalízis segítségével is diagnosztizálható a rettegett kór.

Szólj, és megmondom, Parkinson-kóros vagy-e!
Forrás: iStockphoto

A magyarázatot az adja, hogy a Parkinson-kór tünetei igen pontosan meghatározhatók. Az orvostudomány ide sorolja a remegést, a lelassult mozdulatokat, a merev izommozgást és az egyensúlyvesztést is. Mire azonban ezeket a tüneteket megállapítja az orvos – vagy akár a beteg maga –, addigra a legtöbb esetben már késő: a betegség elharapódzott a szervezetben: a motorikus tevékenységért felelős agyterületen az idegsejtek 60%-a sérült. Ez pedig jelentősen lecsökkenti a gyógyulás esélyét is – írja a Science Daily weblapja.

A megoldást pedig az jelentheti, hogy a Parkinson-kór nem csupán a végtagok, hanem az arc izmait is érinti. Ráadásul az arcizmokon hamarabb diagnosztizálhatók a kór okozta problémák, mint a többi érintett területen. Ebből adódik, hogy a betegség korai fázisában felfedezhető, ha a beszédhez szükséges izmainkat vizsgálja meg az orvos. Sapir professzor szerint a hanganalízis elég aprólékos és részletes vizsgálat ahhoz, hogy kimutassa a hangképzésben jelentkező rendellenességeket, így felfedezhető a viszonylag korai stádiumú Parkinson-kór.

Ez persze eddig is logikusnak látszó magyarázat volt, a napjainkig kifejlesztett módszerek azonban nem vettek figyelembe bizonyos statisztikai és egyéni különbségeket, így nem bizonyultak elég hatékonynak. Most azonban olyan érzékeny rendszert dolgoztak ki a Haifai Egyetem munkatársai, amelynek segítségével egyértelműen megkülönböztethető az egészséges ember hangfelvétele a Parkinson-kórosétól. Ez az eredmény pedig nemcsak a diagnózisban, de a gyógyításban, a kór lelassításában is nagy segítségére lehet az orvostudománynak.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!