0:05
Főoldal | Rénhírek

Szappant a szájba

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében mostantól megszakíthatják a televíziók élő műsorait, ha valaki csúnyán beszél.

nyest.hu | 2009. május 7.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság április 28-án döntést hozott a televíziós nyelvi durvaságok szabályozásával és tilalmával kapcsolatban.

A szavazás igen szoros, 5-4-es végeredménnyel zárult.

A döntés lényege, hogy a durva vagy közönséges nyelvi fordulattal élő televíziók műsorát a jövőben meg lehet szakítani. Mindez a közszolgálati és kereskedelmi televíziókat érinti, a kábel- és műholdas csatornákat nem.

A döntéshozatal nem volt egyszerű, hiszen a bíróság tagjait az amerikai alkotmány első, a szólás szabadságát kimondó módosítása is korlátozta.

A szigorítás nem számít különlegességnek az Egyesült Államokban, hiszen a nyilvános frekvenciákon működő közszolgálati és kereskedelmi rádiók és televíziók műsorát – a kiskorúakra való tekintettel – napközben és a kora esti órákban igen szigorúan ellenőrzik.

A döntés természetesen megosztotta a konzervatív, illetve liberális gondolkodású érdekcsoportokat.

A szigorítást már régóta szorgalmazó Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elnöke, Michael Copps például „óriási győzelemként” aposztrofálta a történteket. A műsortartalmak ellenőrzését végző Szülők Televíziós Bizottságának elnöke, Tim Winter pedig nyilatkozatában arra kérte a csatornákat, hogy vessék alá magukat a meghozott döntésnek, ahelyett, hogy az ellenállást és a bonyolult jogi útvesztőkben való bolyongást választanák.

Az ellenzők elsősorban a szólásszabadsághoz való jog megcsonkításával érvelnek. Az amerikai szabad kommunikációs piac nonprofit érdekvédő szervezete, a Media Access Project elnöke, Andrew Jay Schwartzman is csalódottan vette tudomásul a bizottság döntését. „Kiábrándító. Bízunk benne, hogy az FCC korlátozásait végül alkotmányellenesnek minősítik majd” – nyilatkozta.

Az érintett tévécsatornák – többek közt az ABC, a CBS, az NBC és a Fox – még nem szólaltak meg az ügyben, de a hozzájuk kapcsolódó művészeti és kreatív csoportok nemtetszésüknek adtak hangot.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...