0:05
Főoldal | Rénhírek

Szájbertenger: internetkapcsolat a tenger fenekén

Otthon, buszon, a hegy tetején – ma már csaknem mindenhol lehet internetezni. Na de a tenger fenekén?!

nyest.hu | 2009. december 10.

Bármily hihetetlen, több ember járt már a Holdon, mind az tengerek mélyén, és a tudósoknak részletesebb térképük van a Mars felszínéről, mint az óceánok fenekéről. Az információhiány abból adódott, hogy egészen eddig a tudósok nem tudták megoldani a mélytengeri robotokkal és tengeralattjárókkal való kommunikációt.

A „mélyreható” kapcsolat eddig csak rádióhullámok útján volt lehetséges – vagy úgy, hogy egyszerűen lemerültek egészen a célállomásig. Most viszont a NEPTUNE hálózatnak köszönhetően elhárult az akadály: egy Wally névre keresztelt robot ugyanis képes lesz továbbítani a mélyben összegyűjtött adatokat interneten keresztül – adja hírül a Popular Science. Ezzel tehát megkezdheti működését az első internettel felszerelt mélytengeri obszervatórium. A jövőben így nemcsak lecsökkennek a mélytengeri expedíciók költségei, de várhatóan drasztikusan megnő majd az eddig ismeretlen régióról való tudásunk is.

Wallyt egyébként a brémai Jacobs Egyetem kutatói készítették. A „Fenéki Lépegető” olyan adatokat fog mérni a Csendes Óceán mélyén, mint hőmérséklet, só- és metántartalom, tengerfenék-szint, illetve az üledékre vonatkozó jellemzők. Ezek alapján számos fontos jelenségről lehet majd többet megtudni a klímaváltozás hatásaitól kezdve a mélytengeri ökoszisztéma jellemzőin át a lazacok vándorlásáig.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...