0:05
Főoldal | Rénhírek

Spanyolul udvarol az amerikai politika

Jelentősen megnövekedett a spanyol nyelvű média súlya az Egyesült Államokban a választási kampány megindulásával.

MTI | 2010. október 22.

Ez a fokozódó érdeklődés nem csak a legnagyobb, és folyamatosan gyarapodó amerikai kisebbség erősödő befolyására hívja fel a figyelmet, de a híreik nagy részét szolgáltató vállalatok terjedő hatalmát is előtérbe állítja.

Az egyik legfrissebb példa a spanyol ajkú sajtó megváltozott helyzetére Loretta Sanchez kaliforniai demokrata képviselő egy spanyol nyelvű TV-csatorna beszélgetős műsorában tett kijelentésének „karrierje”. A Univision Network vasárnap reggeli show-műsorában Sanchez arról beszélt, hogy republikánus ellenfele, a vietnami származású Van Tran „bevándorlás- és hispán-ellenes”. Az előző években ez a megjegyzés a latin-amerikai közösségen kívül valószínűleg egyáltalán nem keltett volna visszhangot. Most azonban Sanchez szavait felkapta egy blogger, illetve a műsor ezen részlete a YouTube-on is keringeni kezdett és még a republikánus párt vezetői is felfigyeltek rá.

Szintén Kaliforniában a republikánus párti kormányzójelölt, Meg Whitman épp a spanyolajkú bevándorlókat szerette volna meggyőzni egy Univision által is közvetített televíziós vitában a demokrata párti Jerry Brown ellen, amikor kiderült, a sok éve nála dolgozó házvezetőnő illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban. A sikeres internetes aukciós weboldal, az eBay egykori vezérigazgatója hevesen védekezett, de a vita menthetetlenül elmérgesedett.

Még a keményvonalas bevándorlás-ellenes politikusok is keresik a lehetőséget a spanyol nyelvű médiában való szereplésre, mivel belátják, hogy a győzelemhez meg kell szólítaniuk a választásra jogosultak 9 százalékát jelentő latin-amerikai közösséget is, amelyet a migráció problémája nagyon is foglalkoztat.

A floridai előválasztási kampányban például a két kormányzójelölt az Univision csatornán folytatta első nyilvános vitáját, annak ellenére, hogy szinte versengtek egymással, melyikük sújtaná keményebben az illegális bevándorlást.

A Univision Network elnöke, Cesar Conde a politikai tudósítást a TV-társaság kiemelt feladatai közé emelte. A döntés nyomán 2008-ban, a csatorna történetében először közvetítették az elnök-jelöltek „összecsapását”, idén pedig igyekeznek minél több választási vitáról tudósítani. Az angol nyelvű adásokat spanyolul feliratozzák. „Erőfeszítéseket kell tennünk, hogy a latin közösséghez minél informáltabb legyen, és felelősen tudjon szavazni”- mondta Conde.

Ennek szellemében keddenként egy választási összefoglalót is láthatnak majd a csatorna nézői, és a társaság vezetői azt is elhatározták, sugározni fogják azt a republikánus reklámot, amely arra szólítja fel a spanyol ajkú kisebbséget, hogy ne szavazzanak a kongresszus jelenlegi tagjaira, mivel a törvényhozásnak nem sikerült keresztül vinnie egyetlen bevándorlási reformot sem. Jól jelzi, hogy mennyire komolyan veszi a Univision a választásokat, hogy az ezzel foglakozó műsorainak címe „Destino 2010”, ami spanyolul annyit tesz: „Végzet 2010”.

A konkurens spanyol nyelvű TV-csatorna, a Telemundo a „Te szavazatod, a te jövőd” jelszóval hirdeti választási műsorait. A Telemundo szintén nagyobb hangsúlyt kezdett fektetni a politikai események tudósítására s így tett sok más kisebb, általában helyi, független csatorna is. A több mint egy tucat spanyol nyelvű lapot birtokló illetve támogató Los Angeles-i székhelyű Impredmedia is növelni fogja a politikai hírek számát a kiadványaiban.

A latin-amerikai kisebbség – még az inkább angolul beszélő tagjai is – főleg azért preferálja a spanyol ajkú sajtót, mert az országos média szinte teljesen hanyagolja ezt a közösséget, ha nem a bűnözésről vagy a bevándorlásról van szó. A migráció ugyanakkor spanyol nyelvű sajtótermékekben is kulcskérdés marad. Nem csak a célközönség érdeklődése, hanem a latin szavazókra vadászó politikusok érdekei miatt is. A demokraták arról győzködik a spanyol ajkúakat a saját csatornáikon, hogy ha elveszítik kongresszusi többségüket, akkor szóba se kerül majd a bevándorlási törvények reformja; a republikánusok pedig latin-amerikai-ellenes hírüket próbálják szépíteni.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!