0:05
Főoldal | Rénhírek

Siófokon rendezik meg a Finnugor Népek VI. Világkongresszusát

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy 2012-ben Magyarország ad otthont a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának, várhatóan szeptemberben, a rendezvény tervezett helyszíne Siófok – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

MTI | 2011. október 20.

A tájékoztatás szerint a háromnapos, kiemelkedő jelentőségű kultúrdiplomáciai eseményre 450 résztvevőt várnak.

Az államtitkárság emlékeztet: 2008-ban, a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban tartott ötödik világkongresszuson Sólyom László köztársasági elnök jelentette be, hogy a hatodik kongresszus Magyarországon lesz.

Az 1992-ben alakult Finnugor Népek Világkongresszusának, amelynek egyik magyarországi támogatója és alapítója Göncz Árpád köztársasági elnök volt, célja, hogy erősítse a különböző országokban élő finnugor nyelvrokon népek kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatait. A tagságból eredő feladatokkal, így a kulturális, kisebbségi jogi és identitással kapcsolatos kérdésekkel a világkongresszus magyar nemzeti szervezete foglalkozik, amely egyidejűleg a jövő évi tanácskozás szervezője is.

A kommüniké hangsúlyozza: a magyar külpolitika célja, hogy a magyar érdekeket nemzetközi fórumokon következetesen képviselje, segítse az ország nemzetközi súlyának növekedését, kultúrájának megismertetését, valamint gazdasági és társadalmi modernizációját.

A kongresszus előrelátható költsége 150 millió forint, az összeget a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2012-es költségvetésébe beépítette a kormányzat – olvasható a közleményben.

A finnugor népek a finnugor nyelveket beszélő népek összefoglaló elnevezése. A legnagyobb lélekszámú finnugor népek a magyarok, a finnek, az észtek és a mordvinok. Az uráli nyelvcsalád nagyobbik csoportját alkotó finnugor nyelvek közé 15 élő és 2 holt nyelv tartozik, a dialektus jellegű nyelveket külön számolva összesen 30. A világon több mint 24 millió ember beszéli anyanyelvként a finnugor nyelvek valamelyikét. A finnugor népek napjainkban a Skandináv-félszigettől a Tajmir-félszigetig terjedő területen foltokban és a Kárpát-medencében összefüggő tömböt alkotva élnek.

A finnugor nyelvek távolabbi rokoni kapcsolatát állapították meg a Szibériában beszélt szamojéd nyelvekkel. A két nyelvcsoport együtt alkotja az uráli nyelvcsaládot. A magyar nyelvet a finnugor nyelveken belül az ugor nyelvek csoportjába sorolják. Ide tartozik továbbá a Szibériában, az Urál hegységtől keletre élő obi-ugorok, a manysik (vogulok) és a hantik (osztjákok) nyelve.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!