0:05
Főoldal | Rénhírek

Sámson élt!?

Izraeli régészek szerint egy több mint háromezer éves pecsétnyomó igazolja, hogy a bibliai Sámson valódi történelmi személyiség volt.

MTI | 2012. augusztus 6.

A bibliai Sámson létének első régészeti bizonyítéka lehet egy oroszlánnal viaskodó férfit ábrázoló pecsétnyomó, amely Izraelben került elő – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában. Az izraeli régészek Jeruzsálem közelében, a Júdeai-hegyekben végzik Béth-Semes feltárását. A hajdani település a filiszteusok területének szélén volt, az Ószövetség szerint ez Sámson szülőhelye.  

A mindössze 2,5 centiméter átmérőjű pecsétnyomó abból a rétegből került napvilágra, amely a i. e. 11. századra datálható. Ez az az időszak, amikor az izraeli törzsek, Józsué vezetésével meghódítva Kánaánt benépesítették a területet. A bírák korának nevezett időszakban amelyet a Biblia rendkívül nyugtalan periódusként ír le az izraeli törzseketad hoc vezetők (bírák) irányították. A rendkívüli testi erejű Sámson a Bírák könyve hatnagy és hatkis bírája közül az utolsónagy.


Az izraeli régészek szerint a pecsétnyomó a Bírák Könyvében (14,6) olvasható történetre utal, amikor Sámson egy fiatal oroszlánt tépett szét. A Biblia erről így ír:Sámson lement Timnába. Amikor a timnai szőlőhegyhez ért, ordítva nekirontott egy fiatal oroszlán. Rászállt az Úr lelke, és Sámson puszta kézzel széttépte az oroszlánt, mintha csak egy gödölyét tépett volna darabokra.

Elméletüket alátámasztó további bizonyítékként értékelik a szakértők a lelet előkerülési helyét, amely az izraeli törzsek és a filiszteusok közti határvonalat jelentő Sórek-folyó közelében van. A Sórek völgyében élt Delila, a Biblia szerint itt találkozott vele először Sámson.

Más elképzelések szerint a pecsétnyomó egy fiatal hőst jelenít meg, aki elég erős ahhoz, hogy puszta kézzel elbírjon egy oroszlánnal. A bírák korában sok ilyen monda keringett, ezek egyike épülhetett be Sámson történetébe.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (10):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. augusztus 8. 23:26
10 Avatar

@doncsecz: Nézd csak, Héraklész magyar wiki szócikkénél pont van egy kép amelyen Gilgames (Izdubar) is puszta kézzel küzd az oroszlánnal... A babiloni fogság idején simán átvehették a motívumot a zsidók is, mint ahogy az özönvíz legenda is a Gilgames eposzból eredeztethető...

hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9rakl%C3%A9sz#A_H.C3.A9rakl.C3.A9sz-m.C3

11 éve 2012. augusztus 8. 19:23
9 doncsecz

@Avatar: Ez csak egy feltevés per pillanat. A Tell Vilmos történetet is sokáig igaznak gondolták és többször próbálták dokumentumokkal alátámasztani, aztán később kiderült sokkal később keletkezett.

11 éve 2012. augusztus 8. 19:06
8 Avatar

@doncsecz: És ha Heraklész története a régebbi? Ha jól tudom Sámsont az ie 11. századra teszik, míg Héraklész Kaiszareiai Euszebiosz szerint az ie 13. században élt.

És persze ott van még az a lehetőség is, hogy mindkettő történetre egy mára elfeledett hős legendája hatott, vagy hogy az oroszlán ölés egy általános hősi toposz...

11 éve 2012. augusztus 6. 21:33
7 doncsecz

De vajon lehet-e kapcsolat Herkules (Héraklész) és Sámson között? Annyit tudni lehet, hogy a termés rókákkal történő felgyújtását számos ókori görög költő, így Ovidiusz is átvette. Ha Sámson története régebbi, akkor lehetett hatása a Héraklész-mítoszra?

11 éve 2012. augusztus 6. 20:13
6 siposdr

@Avatar:

Szerintem a képen Rózsa Sándor a lovát ugratja. És akkor ezzel rögtön alá is támasztjuk a sumér-magyar vonalat. :-))

Ezek szerint nem csak nálunk van kánikula.

11 éve 2012. augusztus 6. 16:25
5 Avatar

Íme a lelet:

www.mult-kor.hu/image/article/index/okor/pecset.jpg

Aki ebből megállapítja, hogy ez valóban Sámson, és pláne, hogy ez bizonyítja, hogy valóban élt, annak igen jó a képzelőereje.

Ennyi erővel lehetne a nemeai oroszlánnal viaskodó Heraklész ábrázolása is.

De lehetne akár egy kislány nagy kutyával is...

11 éve 2012. augusztus 6. 16:21
4 siposdr

Éljen az uborkaszezon, kedves MTI!

11 éve 2012. augusztus 6. 11:51
3 doncsecz

@ates: A fiatal oroszlán az nyilván olyan aki nem az ereje teljében van mint egy felnőtt. De egyébként vannak dokumentált esetek medvék és oroszlánok legyűréséről.

11 éve 2012. augusztus 6. 11:48
2 doncsecz

Miért volna kizárt, hogy Sámson élt? A világon számos monda keletkezett nagyerejű hősökről, de tudjuk azt is, hogy rengeteg ilyen hős tényleg erős volt. Sámsonok éltek a világon mindenfelé, akik hajtottak végre hőstetteket és kiszínezték mindezt az utódok. A magyaroknak is meg van a maga Sámsonja, akit nem kell talán néven nevezni.

11 éve 2012. augusztus 6. 09:16
1 ates

És nyitva volt már a szeme, annak a ,,fiatal" oroszlánnak? :)