0:05
Főoldal | Rénhírek

Falloszszobor Izraelből

Egy több ezer elszenesedett lóbabmaggal teli gödör a Közel-Keleten folytatott hüvelyesnövény-termesztésre szolgál korai bizonyítékként.

MTI | 2013. március 31.

A kőkorszaki életről árulkodó lenyűgöző leletekre bukkantak a régészek Izrael északi részén. A felfedezések közül kiemelkedik egy elszenesedett lóbabmagokkal teli gödör és egy több mint hatezer éves falloszszobrocska – közölte az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA).

A szakemberek egy Karmielbe vezető új izraeli vasútvonal építkezési munkálatait megelőző ásatás során bukkantak az értékes leletekre. A régészek az időszámításunk előtti 7. és 5. évezred közötti időszakot felölelő prekeramikus neolitikumból és korai kőrézkori időből való települések nyomait fedezték fel.

„Az országban először tártunk fel ezen korai periódusokból származó teljes épületeket és kiterjedt lakóterületre utaló leleteket, amelyek egykori lakóik gazdag anyagi kultúrájáról árulkodnak” – hangsúlyozta közleményében a hivatal ásatási munkálatait irányító Jickak Paz és Jaakov Vardi.

A régészek elmondása szerint nagyszámú kovakő és obszidián nyílhegyet, csiszolt miniatűr kőbaltákat, pengéket és egyéb kovakő és kőszerszámokat találtak. Az obszidiánból (vulkáni üvegből) készült szerszámok nagy száma – ez az anyag nem őshonos Izraelben – a Törökországgal, Grúziával és egyéb régiókkal már ezen időszakban is létező kereskedelmi kapcsolatokra utal.

A régészek emellett egy több ezer elszenesedett lóbabmaggal teli gödröt tártak fel, amely a Közel-Keleten folytatott hüvelyesnövény-termesztésre szolgál korai bizonyítékként, valamint a korai kőrézkorból származó négyszögletes épületek maradványaira bukkantak, tele kerámia, kovakő és kőszerszámokkal.

A leletek között néhány rejtélyesebb darab is szerepel, egyebek mellett egy falloszalakú szobrocska és egy női nemi szerv vázlatos karcolatával díszített táblácska. Az IAA szakemberei „kultikus szexuális szimbólumként” tekintenek ezekre a tárgyakra, amelyek talán a föld termékenységét jelképezték.

Izrael gazdag ókori történelméből kifolyólag gyakran kerülnek felszínre értékes régészeti leletek a különböző építkezések során. Korábban néhány több mint kilencezer éves állati és emberi szobrocskát tártak fel a Tel Moca-ásatáson, a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő autópálya új szakaszának építését megelőző régészeti feltáráson – adta hírül a LiveScience című amerikai tudományos portál.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!