0:05
Főoldal | Rénhírek

Romániában nincs pénz a magyar nyelvű gépkocsivezetői vizsgáztatásra

Szándék van, csak pénz nincs egyelőre a jogosítványhoz szükséges tesztek magyarul való kitöltésére.

MTI | 2010. április 7.

Egyelőre nincs pénze a román kormánynak a gépkocsivezetői vizsgák magyar nyelvű internetes tesztjeire, ezért valamennyi vizsgázónak román nyelven kell bizonyítania tudását.

A Krónika című napilap szerdai számában ír arról, hogy Bokor Tibor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora március elején írásban fordult Vasile Blaga belügyminiszterhez. A politikus arra hívta fel a tárcavezető figyelmét, hogy bár a 2002/195-ös számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a magyar kisebbség nyelvén is lehet gépkocsivezetői vizsgát tenni, a gépkocsik bejegyzésével és jogosítványok kibocsátásával foglalkozó igazgatóság honlapján az elektronikus tesztelési lehetőség csak román nyelven működik.

Blaga válaszában kifejtette: az elektronikus tesztrendszert már tavaly júliusban elérhetővé tették, de a kisebbségek nyelvén nem indíthatták még el, mert nem volt pénz a szükséges fordítások elkészíttetésére. A tárcavezető azt ígérte, hogy hamarosan elkülönítik a fordításhoz szükséges anyagi forrásokat – olvasható a Krónikában.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!