0:05
Főoldal | Rénhírek

Román minisztérium áll ki a magyarok jogaiért

A román oktatási minisztérium hivatalos átiratban kérte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetőségétől, hogy maradéktalanul érvényesítse a multikulturális jelleget az intézmény egyetemi chartájában – olvasható a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményében.

MTI | 2011. október 7.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint Markó Béla oktatásért felelős romániai miniszterelnök-helyettes hivatala arról tájékoztatott, hogy az oktatási minisztérium által kért módosítások biztosítják a magyar tagozat, valamint az ennek megalapításához szükséges különálló intézetek létrehozásának és működésének feltételeit.

Romániában minden egyetem köteles volt új egyetemi chartát elfogadni a január 1-jétől hatályba lépett új oktatási törvény értelmében. A jogszabály három multikulturális egyetemet nevez meg, ezek közül az egyik a MOGYE, amelyben a jogszabály szerint létre kellett volna hozni a magyar intézeteket.

Az intézetek lényegében az egykori tanszékek, a különbség annyi, hogy az intézetek nagyobb oktatásszervezési hatáskörrel rendelkeznek az új törvény szerint mint a régi tanszékek.

A jogszabály szerint a nemzeti kisebbségek nyelvén zajló oktatás szerint külön tagozatot kell létrehozni, amelynek alapját ezek az intézetek képezik.

Az egyetem román többségű szenátusa a magyar oktatók magyar intézetek létesítésére vonatkozó kérését a nyáron elutasította, és olyan egyetemi chartát fogadott el, amely továbbra is szakonként, és nem tannyelv szerint alapította meg az új egyetemi intézeteket. A magyar oktatók hiába tiltakoztak távolmaradással, a szenátusban a román oktatóknak kétharmados többségük van.

Az egyetem szabályzatát azonban a román oktatási minisztériumnak is jóvá kell hagynia, ezért a magyar oktatók és a politikai szervezetek abban reménykedtek, hogy a minisztérium visszautasítja a chartát, és felszólítja az egyetemet a jogszabály betartására.

Az RMDSZ közleménye szerint az egyetemnek október 5-én elküldött minisztériumi átirat arra kéri a MOGYE vezetőségét, hogy összesen tizenhat pontban módosítsa szervezési szabályzatát.

Az átirat előírja a charta 39. cikkelyének újrafogalmazását, amely a minisztérium szerint úgy rendelkezne, hogy az egyetemnek önálló tagozatokból álló struktúrát kell létrehoznia. Emellett a 36. cikkely esetében olyan új bekezdés beiktatását kéri, amely kimondja a multikulturális egyetemek sajátos struktúrájának biztosítását és tiszteletben tartását.

A minisztérium a charta 46. pontja 1. bekezdésének átfogalmazását is szükségesnek látja. A javasolt szövegváltozat leszögezi: az egyetemen zajló elméleti oktatás, valamint a klinikai és szakmai gyakorlat román, magyar és angol nyelveken zajlik.

A magyar diákok ugyanis a klinikai és szakmai gyakorlatot jelenleg román nyelven végzik.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!