0:05
Főoldal | Rénhírek

Külön magyar tagozattal kezdte az új tanévet két erdélyi egyetem

Külön magyar tagozattal kezdte el hétfőn az új egyetemi tanévet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, valamint a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

MTI | 2011. október 4.

Romániában több felsőoktatási intézményben is hétfőn rajtolt az új tanév, amelynek egyik újdonsága, hogy az idén hatályba lépett román oktatási törvény értelmében megalakulhatott az eddiginél nagyobb hatáskört élvező magyar tagozat mind a marosvásárhelyi, mind a kolozsvári egyetemen. Ez nem vált lehetővé egyelőre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, ahol a román oktatók elutasították a magyar tagozat megalapítását.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen – amely korábban a Színházművészeti Egyetem nevet viselte, de időközben az intézmény bővítette oktatási kínálatát – az idén négyszázzal több diák kezdte el tanulmányait, mint tavaly.

A tanévnyitón beszédet mondott Markó Béla miniszterelnök-helyettes, aki méltatta Béres András volt rektor munkáját. Mint mondta, a volt egyetemi vezetőnek is köszönhető, hogy a művészeti egyetemen a román és a magyar oktatók nem a konfrontációt, hanem az együttélést, az együttműködést választották utalva arra, hogy mostantól külön román és külön magyar tagozat működik az egyetemen.

Magyari Tivadar, a BBTE magyar tagozatáért felelős rektorhelyettes az MTI-nek hétfőn elmondta: a mintegy 7 ezer diáknak magyar nyelven egyetemi oktatást biztosító intézményben összesen 18 magyar intézet/főtanszék alakult meg, amelyek egyenrangúak a román tagozaton működő intézetekkel. A rektorhelyettes áttörésnek nevezte ezt a rendszerváltás óta példátlan tagozati önállóságot, ami azonban új kihívások elé állítják a magyar oktatókat.

Magyari emlékeztetett arra, hogy a kolozsvári egyetem az elmúlt években „túlságosan szerteágazóan fejlődött”, nagyon sok kis szak alakult, amelyek egy részének a fenntartása nehézséget okoz. Mint mondta, az új magyar intézeteknek – amelyek leképezik az általános felaprózottságot – be kell bizonyítaniuk majd gazdasági életképességüket a következő években.

A rektorhelyettes szerint a legújabb összesítés azt mutatja ki, hogy a magyar tagozaton tanító oktatók számaránya a teljes oktatói létszámot tekintve eléri a 30 százalékot. Ezt a számot jónak tartja, de nehézséget okoz, hogy vannak olyan szakok, ahol a magyar oktatók aránya 20 százalék alatt van, ugyanakkor másutt majdnem fele-fele arány is kialakult.

A kolozsvári egyetemen az idén kevesebb diák van a magyar tagozaton, mint tavaly, aminek több oka van. Egyrészt a román oktatási minisztérium az idén már nem bízta kizárólag az egyetemekre, hogy hány diákot vesznek fel, hanem felső határt szabott, másrészt több diák ideiglenesen félbeszakította tanulmányait azért, hogy dolgozhasson.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!