0:05
Főoldal | Rénhírek

Rizotto és pszichopata az új koreai szótárban

Új szótár került a piacra Dél-Koreában: a kiadvány a régiek mellett tetemes mennyiségű újonnan meghonosodott szót is tartalmaz.

nyest.hu | 2009. október 13.

A szótár éppen időben került a piacra október 7-én: az azt követő napon ünnepelték ugyanis a koreaiak ábécéjük megszületésének 563. évfordulóját. A nyelvészek nem kevesebb mint 17 évig dolgoztak a kiadványon – közli az english.yonhapnews.co.kr. A szótár különlegessége, hogy a benne szereplő 390 000 szó közül 40 000 csak az utóbbi időben vált használatossá a koreaiak körében. Ilyen például a „rizotto” szó, a „b-boy”, a „psychopath” vagy olyan újonnan összegyúrt szavak, mint a „selca” vagy a „ggotminam”.

Hogy ezek mit jelentenek? A selca az angol „self” és „camera” szavakból származik, vagyis a szó arra a jelenségre utal, amikor saját magunkról készítünk fényképet. A ggotminam két koreai szó, a „ggot” (egy virágfajta) és a „minam” (jóképű férfi) ötvözéséből jött létre, és olyan férfiúi megjelenésre utal, amelyben a jóképűség keveredik a nőies vonásokkal.

E kifejezések elterjedése valószínűleg főként a világhálónak köszönhető. Dél-Korea a világ egyik legnagyobb internet-felhasználója: a háztartások mintegy 85 százaléka rendelkezik internet-kapcsolattal. S bár ezek a szavak gyakran feltűntek már a sajtóban és hivatalos iratokban, ez az első alkalom, hogy a szótárba is bekerültek.

„Ennek a szótárnak a megjelenése mérföldkő lesz a szótár-kiadásban” - szögezi le a kiadásért felelős intézet szóvivője „Vadonatúj szerkesztési módot alkalmaztunk egy vadonatúj szótár létrehozása érdekében".

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...