0:05
Főoldal | Rénhírek

Repülés IV. Károlytól Farkas Bertalanig

Farkas Bertalan eredeti leszállóegysége a Közlekedési Múzeum főépületében tekinthető meg, és a látogatók állandó kérdése, hogy miként fért el az űrhajóban két ember? A válaszért csak a Petőfi Csarnokig kell elsétálni.

nyest.hu | 2014. május 1.

Az utolsó magyar király repülője, valamint I. világháborús, világrekorder gép mellett repülőgép-szimulátorok és földi űrutazás a Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállításban. Május másodikától ismét látogatható a Közlekedési Múzeum repülési és űrhajózási gyűjteménye a Petőfi Csarnok emeleti részén.

A látogatók nemcsak a több mint 50 eredeti repülőgépet (motoros és vitorlázó gépek, helikopter), valamint számos eredeti repülőgépmotort és -hajtóművet tekinthetnek meg, hanem a számítógépes repülés-szimulátorokon túl beülhetnek egy Rubik-féle Góbé vitorlázó repülőgép pilótafülkéjébe is, ahol virtuálisan élhetik át a vitorlázórepülés élményét egy „iskolakör” idejéig.

A kiállításon látható a világ legelső teljesen fém építésű repülőgépének, a Junkers F13-as gépnek egy korai, teljesen megmaradt példánya. A gép 1921 óta nem repült, utolsó utasa IV. Károly magyar király volt, aki második hazatérési kísérletekor („királypuccs”) használta az akkor szinte teljesen új repülőgépet. A kiállításon az elkészültét követően magassági világrekordot elért I. világháborús Aszódi Lloyd repülőgép is látható.

A tárlaton megtekinthető a Közlekedési Múzeum űrhajózási gyűjteménye is, amely eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett olyan érdekességekkel is várja a látogatókat, mint Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov Szojuz parancsnoki egységének méretpontos másolata, amelybe bárki beleülhet. Farkas Bertalan eredeti leszállóegysége a Közlekedési Múzeum főépületében tekinthető meg, és a látogatók állandó kérdése, hogy miként fért el az űrhajóban két ember? Az űrhajózási kiállításban a méretpontos másolat erre is választ ad. Az űrhajózási gyűjteményben megtekinthető a Marson már több mint egy évtizede működő Opportunity marsjáró 1:1 arányú másolata.

A Szojuz–36 tiszteletére kiadott emlékbélyeg
A Szojuz–36 tiszteletére kiadott emlékbélyeg
(Forrás: urvilag.hu)

A Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás 2014. május 2-án 10 órától látogatható, előre láthatóan szeptember végéig lesz nyitva.

Repüléstörténeti és Űrhajózási Állandó Kiállítás nyitva tartása:

  • péntek 10-17 óra,
  • szombat, vasárnap 10-18 óra.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!