0:05
Főoldal | Rénhírek
Egy „megmondós történet”

Nem csicskulnak, kajakra jönnek

Ha skubizik, újra módja van hallgatni egy kis opera-szlenget, szlengoperát. A nagy siker miatt ugyanis újra játsszák az első magyar szlengblog-operát.

nyest.hu | 2010. január 20.

Hogyan képzeli el egy opera közönségét? Konszolidált öregurak szarukeretes szemüvegben, dauerolt hajú idős hölgyek retiküllel? Esetleg néhány unatkozó középiskolás, akiket odakényszerített az iskolai színházbérlet? Nos, az első magyar szlengblog-opera, a Mindenütt jó kicsit más hangulatot teremt. Igaz, sokaknak hasonló élmény lehet egy (roppant előkelő módra) olaszul vagy németül meghallgatott zeneműhöz.

Szlengopera a barlangban
Szlengopera a barlangban
(Forrás: Udvardy Dávid)

„Hesszel-e, hesszel-e, befigyel-e, skubizod-e?” – énekli a lényegbe vágó kérdést a kar Juhász Kristóf szövege szerint. És még sok hasonlót. A nyersanyag ugyanis bőséges, hiszen a magyar szleng „igenis van, létezik, él és virul” – olvasható a soharoza.blog.hu-n, az operát előadó Soharóza Kórus oldalán.

A polgárpukkasztó opera ötletét a Szlengblog adta az alkotóknak. A kortárs magyar szleng széles szókincsét felvonultató blogon „Nyelvész Józsi” ügyködik – a valódi nevét nem lehet tudni, inkognitóját még szerzőként is körültekintően vigyázza. Ebben a funkcióban pedig, mint a darab rendezője, Göttinger Pál elmondta, kitűnően működik a blogger. A szómagyarázatokkal és élőbeszédből vett példákkal gazdagított blogon érzékletes metszetét mutatja be a ma használatos magyar szlengnek – ezt formálták azután operává az alkotók: Juhász Kristóf szövegíró és Halas Dóra, a kórus karmestere. A dallamok között pedig megtalálható az afro-amerikai rituálétól a karmester saját „szösszeneteiig” számos forrás.

Nem mindennapi operához nem mindennapi helyszín dukál: az előadásokat a Szemlő-hegyi barlangban nézheti-hallhatja, silabizálhatja a nagyérdemű. Hogy szószedet jár-e a belépőjegy mellé, arról nem szól a fáma, egy azonban biztos: ha a „bátor és szokatlan” jelzőt kiérdemelt szlengopera csak annyit ért el, hogy lerombol néhány közhelyet és netán megnevetteti-megríkatja a vállalkozó kedvű nézőt, már megérte.

A körülbelül egyórányi előadást februárban is megnézheti a kíváncsi (és a barlangi körülményeknek megfelelően öltözött) nézősereg: 5-én, 7-én, 12-én és 13-án is két-két előadást nyomnak az arcosgasztrók és újzsélandiak. Aki ellátogat, megtudhatja, kinek a heftijébe kerül kula és brácsára makkantják-e egész Trébányát a sitnyik!

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...