0:05
Főoldal | Rénhírek

Plagizált a román miniszterelnök

A plágiumok kivizsgálására hivatott egyik bukaresti testület úgy ítélte meg, hogy Victor Ponta román miniszterelnök plágiumot követett el doktori dolgozata megírásakor, ám a testületet éppen tanácskozása idején feloszlatták – közölte pénteken a román média.

MTI | 2012. július 2.

Liviu Pop oktatási miniszter pénteken reggel oszlatta fel és szervezte újjá az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsot. Az újjászervezésről szóló miniszteri rendelet éppen a testület ülésének idején jelent meg a hivatalos közlönyben. A testület ennek ellenére folytatta ülését, és megállapította, hogy Ponta elkövette a plágium vétségét, ezért visszavonják doktori címét. A feloszlatott testület szerint a kormányfőnek a Bukaresti Egyetemen 2003-ban megvédett 307 oldalas dolgozatából 85 oldal szó szerint ki van másolva más tudományos munkákból anélkül, hogy szabályosan fel lennének tüntetve a források.

Az újjászervezés értelmében a tanácsot kibővítik 20 tagúról 45 tagúra, és módosított hatáskörei között már nem szerepel a doktori disszertációk vizsgálata.

Pop személyesen is tájékoztatta a testületet az újjászervezést előíró rendeletről, és kifejtette, hogy bármilyen döntést hoznak, annak nem lesz jogi érvénye. A miniszter  akárcsak az érintett Ponta  úgy véli, hogy egy másik testület, a tudományos kutatást felügyelő Országos Etikai Tanács hivatott dönteni a disszertáció eredetiségéről.

Ezt a bizottságot a Ponta-kormány mandátuma idején szintén újjászervezték, és megváltoztatták összetételét, amikor Ioan Mang, a szintén plágiumbotrány miatt lemondott volt oktatási miniszter munkája volt terítéken.

A miniszterelnököt a Nature folyóirat vádolta meg plágiummal, amit Ponta Traian Basescu államfő személyes politikai bosszújának nevezett. A kormányfő egy csütörtöki lapinterjúban kijelentette, hogy hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, ha az etikai tanács vétkesnek találja.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. július 3. 06:47
1 Szajci