0:05
Főoldal | Rénhírek

Pécsett vagy Pécsen? Melyik a helyes?

-fl- | 2015. november 20.

Pécsett vagy Pécsen? Melyik a helyes?
Forrás: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 / GNU-FDL 1.2

Tudta-e?

A Pécs és a Pest településnév hasonló eredetű, mindkettő a szláv ’kemence’ szóból ered. A Pécs a szerbhorvátos, a Pest a bolgáros ejtésmódot tükrözi.

A legilletékesebbek firtatják ezt a kérdést: a PécsMa kérdezte meg a pécsieket. A cikkben Pesti János pécsi nyelvész szolgált nyelvészeti háttérrel. Fejtegetései összességében helytállóak, azzal azonban nem tudunk egyetérteni a cikkel, hogy a Pécsett forma régiesnek, pláne „öregesnek” hangzana. Attól még, hogy a benne található toldalék ősi, maga a forma nem feltétlenül régies, ahogy nem régies a cikkben említett itt, ott, emitt, amott, hanyatt, mindenütt, előtt vagy iránt sem. Régiesnek, arcahikusnak azokat a formákat nevezzük, melyek kiszorultak, de legalábbis kiszorulóban vannak a használatból, és inkább régi szövegekben találkozunk velük. Persze ez részben szubjektív benyomás kérdése is, de az a tény, hogy sokan ma is használják a Pécsett formát, az ellen szól, hogy régiesnek nevezzük.

Végképp nem tudunk mint kezdeni azonban azzal, hogy

az archaikus „Pécsett” szó a „Pécsenhez” képest egyre kevésbé van jelen a közbeszédben, ami kissé aggasztja a nyelvészt. Kár lenne ugyanis azért, ha kiveszne a nyelvből ez a múltidéző, antik kiejtésmód. Az ilyen régies hangulatú szavak megőrzése pedig a nyelvi műveltség, a magyar nyelv oktatásának felelőssége, hiszen nem lenne szabad elfelejteni ezeket a stílusos szavakat, fel kell karolni és tovább kell adni őket.

A nyelv mindennapi használati eszközünk, mely folyamatosan, igényeink szerint változik. Az általunk használt nyelvi eszközök ugyanúgy váltják egymást, ahogy a mezőgazdasági eszközök vagy ipari szerszámok is. A használatból kiveszett tárgyaink múzeumba kerülnek, és elmerenghetünk felettük, hogy milyen szépek voltak, de ezt a szépséget éppen annak köszönhetően látjuk meg (vagy képzeljük beléjük), hogy már nem részeik mindennapi életünknek. A Pécsett formának is az adja meg az ízét, hogy a -tt végződést már csak ritkán használjuk, és ott van mellette a szabályos Pécsen forma is. A legtermészetesebb dolog, hogy az ilyen formák elvesznek, mint ahogy a a tővégi magánhangzók is elvesztek, és ma Fehérvárra megyünk, nem pedig Feheruwaru rea.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...