0:05
Főoldal | Rénhírek

Ötnyelvű táblák Kolozsvárott

2013 elejétől román, magyar, német, angol és francia nyelvű tájékoztató feliratok jelennek meg a kolozsvári műemlékek előtt vagy mellett.

MTI | 2012. október 18.

Ötnyelvű – román, magyar, angol, német és francia nyelvű – turisztikai tájékoztató táblák kerülnek Kolozsvár műemlékei mellé – döntött a város önkormányzati testülete. A Szabadság című kolozsvári napilap szerdai beszámolója szerint a határozatot a költségvetési kiigazítás kulturális fejezetébe „rejtették”, de annak elfogadását a magyar képviselők hosszas és sok esetben nehézkes egyeztetése előzte meg a polgármesterrel, a többségi Demokrata Liberális Párt (PDL), illetve az ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) önkormányzati képviselőivel. A határozat szerint a város 20 ezer lejt (1,2 millió forintot) fordít a feliratok megvalósíthatósági tervére, 40 ezer lejt (2,5 millió forintot) pedig a kivitelezésre.

2012 februárjában a Kolozs megyei tanács is 60 ezer lejt (3,6 millió forintot) különített el ugyanerre a célra, akkor azonban a városi tanács elutasította a megyei tanács „címkézett” pénzét. Az önkormányzati képviselők úgy vélték, ezt az összeget inkább az egészségügyre kellene fordítani, de mivel azt célirányosan a táblákra kapták a megyei tanácstól, inkább el sem fogadták.

A júniusi önkormányzati választásokat követően a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a megyei önkormányzatban az országosan hatalmon levő baloldali USL-el, a kolozsvári városi önkormányzatban pedig az országosan ellenzékbe szorult jobboldali PDL-el alkot többséget.

Horváth Anna, az RMDSZ színeiben megválasztott alpolgármester a Szabadságnak elmondta, a megyei közgyűlés elnöke, Horea Uioreanu már korábban átiratban közölte, fenntartja a választás előtti önkormányzati testület határozatát, hiszen azt a város multikulturális és európai jellegét erősítő intézkedésnek tekinti.

Horváth Anna szerint az év végéig lebonyolítják a közbeszerzési eljárást, és megkötik a szerződést a kivitelezővel, így 2013 elejétől fokozatosan megjelenhetnek majd a román, a magyar, a német, az angol és a francia nyelvű turisztikai tájékoztató feliratok a kolozsvári műemlékek előtt vagy mellett.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. október 19. 13:03
1 pind

Szlovákiában pár éve jó pár sok nyelvű táblát láttam, amelyről a magyar hiányzott.