0:05
Főoldal | Rénhírek

Oroszország büntetné a káromkodást

Az orosz Szövetségi Tanács – az Állami Duma felsőháza – néhány tekintélyes képviselője érdekes vállalkozásba fogott. A káromkodást kívánják büntetendővé tenni. Biztos menni fog, hiszen van, ahol már büntetik – mondják. Nem mindegy persze, hogy miért a nagy felbuzdulás.

nyest.hu | 2009. december 28.

Káromkodni csúnya dolog – e megállapítással gyermekkorunk óta tisztában vagyunk, s többünk iskolai ellenőrzőkönyvében is megörökítették talán annak idején, hogy e kellemetlen szokásnak valamilyen okból képtelenek voltunk ellenállni. A brit Daily Telegraph szerint az orosz Állami Duma felsőházának, a Szövetségi Gyűlésnek néhány képviselője most a közéletben is be kívánná vezetni az intőt, mégpedig úgy, hogy büntetné a nyilvános káromkodást.

Oroszország büntetné a káromkodást
A törvény bevezetése a lobbisták szerint gyerekjáték lenne, hiszen a Belgorodi Terület már gyakorlatban alkalmaz egy hasonló jogszabályt: ott a rendőr – amennyiben nyilvános káromkodáson kap valakit – nyomban helyszíni bírságban részesíti a nyelvét nehezen fékezőt.

A javaslat szerint a káromkodásért ötszáztól ezerötszáz rubelig terjedő büntetést kellene fizetni. A legtöbbet azok fizetnék, akik gyermekek előtt feledkeznek meg a jó modorról.

Mihail Nyikolajev, a Szövetségi Gyűlés felsőházának elnöke a fő támogatója az első hallásra nem csupán lehetetlennek, de egyben talán érthetetlennek is tűnő javaslatnak: „El kell érni, hogy a káromkodás ne legyen a mindennapi élet része“ – jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy a Belgorodi körzetben 2005-ben bevezetett jogszabály ígéretes eredményeket hozott. Nyikolajev tervét sok tekintélyes képviselő támogatja.

A káromkodás elleni küzdelem a hivatalos indoklás szerint beleillik abba a Kreml által indított harcba, amit az alkoholizmus, a dohányzás, illetve a televíziókban és hirdetésekben megjelenő hardcore erőszak és erotika ellen hirdettek meg.

Megfigyelők szerint ugyanakkor nem véletlen, hogy a szabadszájúság elleni harc akkor kezdett fontossá válni, amikor egy népszerű orosz blogon Vlagyimir Putyinnal és Dimitrij Medvegyevvel kapcsolatban kimondottan vaskos vélemények jelentek meg egy szintén kimondottan népszerű tervező tollából. A tervezőt Kreml-párti politikusok igyekezték valamilyen módon eljárás alá vonni – sikertelenül. A blogger keresetlen szavakkal jelezte, hogy jobban tennék, ha békén hagynák.

Elemzők szerint egyelőre kérdéses, hogy a káromkodás elleni kampány valóban új jogszabályt eredményez-e. A gond többek között a végrehajtás körülményessége lenne. Azok ugyanis, akik érvényt szereznének az új jogszabálynak – azaz a rendőrség – maguk sem éppen a finom fogalmazásról híresek.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...