0:05
Főoldal | Rénhírek

Őrizetbe vételek egy osztrák neonáci honlappal kapcsolatban

Két férfit őrizetbe vettek, valamint adathordozókat, fegyvereket és náci emléktárgyakat foglaltak le egy osztrák neonáci honlap üzemeltetői utáni nyomozás keretében – erősítette meg az osztrák ügyészség kedden az erről szóló sajtóértesüléseket.

MTI | 2011. április 12.

Grazban és Bécsben összesen hat lakást kutattak át az ügyészség és az alkotmányvédelmi hivatal (belső elhárítás) munkatársai hétfőn este – közölte Thomas Vecsey ügyészségi szóvivő. Az őrizetbe vettek egyike Gottfried Küssel, az 1990-es években betiltott Néphű Parlamenten Kívüli Ellenzék (VAPO) párt volt vezetője, akit központi szereplőnek tartanak az ügyben. A férfit korábban tíz év börtönre ítélték nemzetiszocialista eszmék terjesztése miatt.

A hatóságokat korábban sok bírálat érte amiatt, hogy elhúzódik az uszító tartalmú alpen-donau.info című holnappal szembeni fellépés.

Ausztriában törvény tiltja a nemzetiszocialista eszmék terjesztését, a náci ideológiát képviselő jelképek használatát és a holokauszt tagadását. A nyomozást megnehezítette, hogy az internetes oldalt az Egyesült Államokban lévő szerverről működtették, és ott a honlap tartalma nem számított törvénysértőnek. A 2009-ben alapított honlap idén március végén nem teljesen tisztázott okokból – az üzemeltetők utolsó üzenete szerint átmenetileg – eltűnt a világhálóról.

A szóvivő a nyomozással kapcsolatos bírálatokra válaszul nehezményezte, hogy „nem teljesen tájékozott személyek” korábban információkat szivárogtattak ki a honlappal kapcsolatos nyomozásról. A honlap nemrég bekövetkezett lekapcsolása ellentétben állt a nyomozás érdekeivel – jelentette ki.

Claudia Bandion-Ortner igazságügyi miniszter nem sokkal a razziák előtt, hétfőn eredményt sürgetett az ügyészségtől két, közérdeklődésre számot tartó nyomozásban, s ezek egyike az Alpen-Donau honlap ügye volt. A szóvivő cáfolta, hogy a házkutatásoknak közük lett volna a miniszter felszólításához. Küssel után már hónapok óta nyomoztak – állította. A honlapot hónapokon át figyelték, és amerikai kollégáikkal közösen végül megszerezték a szerver hozzáférési kódját.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. április 13. 13:50
1 bibi