0:05
Főoldal | Rénhírek

Óda a Szabadsághoz

-fl- | 2017. április 13.

Óda a Szabadsághoz
Forrás: Wikimedia Commons / Zorro2212 / CC BY-SA 4.0
Beethoven IX. Szimfóniájának emblematikus része, az ún. Örömóda az Európai Unió hivatalos himnusza. De a himnusz a zenekari változat; az eredeti Schiller-szöveggel persze énekelhető, de az nem tartozik az EU-himnuszhoz. Ráadásul bizonyíték van rá, hogy Schiller versével maga a költő sem volt nagyon elégedett. Ehhez jön még az, hogy állítólag az eredeti változat a Szabadsághoz, nem pedig az Örömhöz szólt volna.

A Legyen május 8-a örömünnep zárt Facebook-csoport pályázatot hirdet egy vagy két strófányi magyar nyelvű szöveg megalkotására az Örömóda dallamára, Szabadságóda címmel. A beérkezett javaslatokat csoportunk néhány irodalmár tagja (Kálmán C. György, Bárány Tibor, Molnár Cecília Sarolta, Medve Anna és Arató László) bírálja majd el. (Ez nem zárja ki őket magukat, ők is pályázhatnak.) A beküldési határidő május elseje.

Május 8-án a szűk kis csoport összegyűlik abból a célból, hogy megünnepelje a II. világháború végét, a fasiszták vereségét (tavaly a Roosevelt téren találkoztak). Pályadíjként nem tudnak mást felajánlani, mint hogy idén a nyertes szöveggel énekelik el Beethoven dallamát.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...