0:05
Főoldal | Rénhírek

Nyilvános a Híd-Most támogatói névsora

Nyilvánosságra hozta internetes honlapján támogatóinak névsorát a nyáron megalakult szlovákiai Híd-Most párt.

MTI | 2009. szeptember 18.

A listán eddig 12 név szerepel, a legutolsó bejegyzés alig tíznapos.

Bugár Béla pártelnök korábbi nyilatkozata szerint ezzel azt szeretnék elérni, hogy a párt pénzügyei, illetve finanszírozása teljes mértékben átlátható legyen.

Vörös Péter, a Híd elnökségi tagja a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportálnak azt mondta, hogy a támogatók közjegyző előtt megkötött ajándékozási szerződéssel ajánlották fel pénzadományaikat.

A támogatók között vannak a párt alapítói, tehát azok a parlamenti képviselők, akik nemrégiben kiléptek az Magyar Koalíció Pártjából (MKP). Bugár Béla, Simon Zsolt, A. Nagy László, Bastrnák Tibor és Gál Gábor fejenként 10 ezer euróval támogatták pártjukat.

Az ajándékozók között van Nochta Edit vállalkozó is, aki ugyancsak 10 ezer eurót ajánlott fel. Az ő cége szervezte a Híd legutóbbi kampányát, amely a nyelvtörvény hibáira hívta fel a figyelmet. Korábban az MKP számára is készített kampányt.

Gyurovszky László, az MKP-ból már korábban kilépett volt építésügyi miniszter, aki nemrégiben jelezte, belép a Hídba, szintén 10 ezer eurót ajándékozott, csakúgy, mint Munir Pasagic zonctornyi vállalkozó. Kulcsár Lajos, a Dunaszerdahelyi Coop Jednota Fogyasztási Szövetkezet elnöke 35 ezer eurót adott Bugár Béla pártjának.

A legnagyobb név az adományozók között Ladislav Krajnák, Szlovákia 20 leggazdagabb emberének egyike, aki a legtöbbet, 50 ezer eurót ajándékozott a pártnak. A jelenleg Prágában élő üzletembernek számos cége van. Szlovákiai, csehországi, magyarországi és svájci cégei között gépipari, energetikai, kohászati, gyógyszerészeti és szemétfeldolgozással foglalkozó vállalatok is vannak.

Krajnák a Jozef Moravcík vezette kormány alatt (1994) a Nemzeti Vagyonalap végrehajtó bizottságának tagja volt, s a 90-es években baloldali irányultságú pártokat támogatott.

A vállalkozó-üzletember az évek során több millió koronát fordított szponzorálásra. Például az iglói jégkorongozókat, illetve a kassai női kosárlabdacsapatot is támogatta, s a kultúra terén ugyancsak bőkezű volt. „Nagyon figyelek arra, hogy az általam ajándékozott pénzeket ésszerűen használják fel” – jelentette ki egyik tavalyi interjújában.

Igor Sidor kassai vállalkozó, aki ugyancsak jelentős cégbirodalommal rendelkezik, a többséghez hasonlóan, 10 ezer euróval támogatta Bugárékat.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...