0:05
Főoldal | Rénhírek

Nyelvtörvény-magyarázat levélben

Pavol Paška, szlovák házelnök csütörtöki közlése szerint még a nap folyamán levelet küld Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, amelyben megmagyarázza, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosításának „semmi köze sincs semmiféle szofisztikus támadáshoz sem a magyar, sem más Szlovákiában élő kisebbség ellen”.

MTI | 2009. július 3.

Ezt Pavol Paška Pozsonyban tartott sajtóértekezletén jelentette be.
Közölte, hogy már adott ilyen értelmű tájékoztatást az Európai Unió tagállamai, illetve az Egyesült Államok Pozsonyban akkreditált nagyköveteinek, akikkel azonnal a törvénymódosítás megszavazása után találkozott. Paška szerint a magyar fél képtelen megérteni, hogy a nyelvtörvény módosítása az emberek érdekében történt.
A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kifogásairól a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatban a párt elnöke és alelnöke, Csáky Pál és Berényi József csütörtökön tájékoztatták az EU tagállamainak, valamint az USA, Kanada, Svájc és Norvégia nagyköveteit. Az MKP a törvénymódosítást provokációnak és a fennálló nyelvhasználati status quo durva megsértésének tartja. A párt még a héten tájékoztatni fogja álláspontjáról az EU, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács képviselőit is – áll abban a közleményben, amelyet Dunajsky Éva, az MKP szóvivője juttatott el az MTI-hez.
Pozsonyi sajtóértekezletén a szlovák parlament elnöke leszögezte: elutasítja a feszültség folyamatos fenntartását a szlovák–magyar kapcsolatokban, s ezért továbbra is arra fog törekedni, hogy a két szomszédos állam kapcsolata jó legyen.
„Ez a feszültség senkinek sem használ. Kihasználok minden lehetőséget, hogy semlegesítsem a ránk nehezedő nyomást” – fejtette ki Paška. „Sajnos, nagyon valószínű, hogy ez nem lesz lehetséges” – jegyezte meg. Ezt azzal indokolta, hogy egyrészt a magyar fél „félreérthetően magyarázza” a nyelvtörvényt, másrészt pedig azzal, hogy az MKP ebben a kérdésben „nagyon radikális”. Szerinte a pártelnök Csáky Pál megint Sólyom László köztársasági elnöknél járt Budapesten, hogy panaszkodjon Pozsonyra.
A szlovák parlament elnökének meggyőződése, hogy Budapest támadásai mögött a magyarországi belpolitikai és gazdasági nehézségeket kell keresni.  
Szili Katalin a szlovák államnyelvtörvény módosításáról szóló szavazás előestéjén, hétfőn küldött levelet Paškának, amelyben a szavazás elhalasztására kérte a pozsonyi házelnököt, hogy a felek még tárgyalhassanak a sokat vitatott jogszabályról.
A szlovák parlament kedden fogadta el a módosított nyelvtörvényt, amelynek megsértésért a jövőben akár 5 ezer eurós büntetés is kiszabható.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...