0:05
Főoldal | Rénhírek

Névkonfliktus az Öbölben

Heves vita alakult ki a Perzsa-öböl elnevezéséről. A nézeteltérések miatt elmaradnak az Iszlám Játékok.

nyest.hu | 2009. május 6.

„A Perzsa-öböl olyan fontos a számunkra, hogy a lehető leghatározottabban kell képviselnünk álláspontunkat, aláhúzva, hogy a hely neve Perzsa-öböl, még akkor is, ha emiatt egyes országok nem vesznek részt az Iszlám Szolidaritási Játékokon, vagy ha a játékok akár el is maradnak”. Ezekkel a szavakkal kommentálta Ali Akbar Velajati, Irán legfőbb vallási vezetőjének külügyi tanácsadója azt a vitát, amelynek kapcsán egyre valószínűbb, hogy esetleg mégsem kerül sor az iszlám világ másodszor megrendezendő, nagyszabású sportrendezvényére .

 

 

Névkonfliktus az Öbölben
Forrás: Wikipedia

 

A 250 ezer négyzetkilométernyi beltenger a Kr.e. 6. évszázadban létrejött Óperzsa Birodalom hódításai nyomán kapta az iráni vezetők által szenvedélyesen védett „perzsa” jelzőt. Jelentőségét nem lehet eltúlozni: a tengersáv a világ egyik legfontosabb hajózási útvonala a történelem előtti idők óta, a térség pedig földünk legnagyobb nyersolaj-lelőhelye. A múlt század hatvanas éveiben elterjedő arab nacionalista mozgalom hatása volt, hogy a vízszorost egyes arab államok Arab-öbölként kezdték emlegetni. A törekvés az arab világon kívül nem talált követőkre: az ENSZ továbbra is a Perzsa-öböl elnevezést fogadja el, s ezt a XXIII. Közgyűlés határozatban is megerősítette.

Az első Iszlám Játékokat Szaúd-Arábia rendezhette meg 2005-ben, ahol az Iszlám Konferencia Szervezete 57 országának sportolói vetélkedhettek több sportágban. A szervezők a résztvevő országok nem muszlim vallású sportolóit is versenyezni engedték.

Az eldurvuló névvita azzal a szaúdi kéréssel kezdődött, hogy az idei játékok szervezője (Irán) vegye le az érmekről és a hivatalos brosúrákról a „perzsa” jelzőt. Az Iszlám Szolidaritási Sportszövetség főtitkára, Saleh Gazdar pedig felhívta rá a figyelmet, hogy az arab államok csak akkor kívánnak részt venni az eseményeken, ha a szervező a térséget Arab-öbölnek, esetleg csak Öbölnek hívja. Az iráni hivatalnokok felháborodva utasították vissza a kérést. Valószínűleg ennek tudható be, hogy mindeddig csak 27 állam jelezte részvételét a sporteseményen.

Irán azonban tántoríthatatlan. Inkább veszni hagyja azt a mintegy nyolcmillió dollárt, amit eddig a játékok szervezésére költött, mintsem hogy bármennyit is engedjen az elnevezésről szóló civakodásban.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...