0:05
Főoldal | Rénhírek

Nevet adnak hivatalos dinoszauruszuknak

Felfedezése után hetven évvel véget ér Missouri amerikai szövetségi állam „hivatalos dinoszauruszának” anonimitása: nevét pályázat keretében választják ki.

MTI | 2012. szeptember 4.

A missouri dinoszaurusz, amelynek fosszíliáira 1942-ben bukkantak, a Hypsibema nemhez tartozik, így a Hypsibema Missouiriensis nevet kapta. Hiányzott viszont egy olyan frappáns név, amelynek révén az állam lakossága sajátjának érezheti az őshüllőt, ezért a Bollinger megyei természettudományi múzeum most pályázatot hirdetett – olvasható a Délkelet-Missouri Állami Egyetem honlapján.

„Missouri dinoszaurusznak hívjuk, de itt az ideje, hogy nevet kapjon, ahogy házi kedvenceink esetében szokás. A névnek köszönhetően a sajátunknak érezhetjük majd, és azon mutathatjuk be a múzeum látogatóinak is” –hangsúlyozta Patricia Welker, az intézmény munkatársa.

A pályázaton az állam iskolásai vehetnek részt. A győztes tanulót a missouri dinoszaurusz csontvázának kicsinyített másolatával ajándékozzák meg, iskolája pedig az eseményt megörökítő dísztáblát kap.

A Hypsibema dinoszauruszok a késő kréta korban, mintegy 75 millió évvel ezelőtt éltek az Egyesült Államok mai területén, óriási fosszíliáikat Észak-Karolinában és Missouriban fedezték fel. A feltételezés szerint a kacsacsőrű dinoszauruszok, a Hadrosauroideák közé tartoztak.

A típusfajról, a Hypsibema crassicaudáról Edward Drinker Cope (1840–1897) amerikai őslénykutató és összehasonlító anatómus készített leírást 1869-ben. A második faj, a Hypsibema missouriensis Missouri hivatalos állami dinoszauruszává vált, de mindkét faj csak töredékes maradványok alapján ismert.

A Hypsibema missouriensis testsúlya 2,7-3,6 tonna lehetett, magassága 3 méter körüli volt, testhossza pedig elérte a 9-11 métert. Növényevő volt, és becslések szerint körülbelül ezer apró foggal rendelkezett, de ezek recésebbek voltak, mint a többi kacsacsőrű dinoszaurusz esetében, ami arra utal, hogy a korabeli vegetáció meglehetősen kemény, durva lehetett.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!