0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem tartotta be ígéretét az ukrán oktatási minisztérium

Az ígéretek ellenére nem gyarapodott a magyarra fordított tankönyvek száma Ukrajnában.

Edupress | 2010. június 29.

Ismét nem fordítják le valamennyi tárgy tankönyveit magyar nyelvre Ukrajnában – írja a kitekinto.hu. Ugyan szeptembertől tavalyhoz hasonlóan újabb hét alaptárgyi tankönyv fordítását finanszírozza az oktatási tárca, még mindig nem fordítják le a tankönyveket ukrán történelemből, földrajzból és jogismeretből. Korábban a szakminisztérium ígéretet tett a magyar nyelvű tankönyvek megjelentetésére.

A felsoroltakon kívül továbbra sem jelenik meg magyarul a filozófia, a művészetkultúra vagy a közgazdaságtan anyaga sem. Magyar tankönyvekből tanulhatják azonban a tízedikes osztályos tanulók a világtörténelmet, az algebrát, a mértant, a biológiát, a fizikát, a kémiát és a informatikát – mondta Varga Béla, a lembergi Szvit Tankönyvkiadó ungvári magyar szerkesztőségének vezetője.
Ukrajnában idén vezették be a 12 évfolyamos oktatási rendet, ez évben pedig a tízedikes tanulók tankönyveit igyekszenek lefordítani. Bár nyomdakész állapotban vannak a magyar nyelv és irodalom, valamint az ukrán nyelv és irodalom tankönyvei, a nyomtatást csak a minisztériumi támogatás megérkezése után tudják elkezdeni – mondta Varga Béla.
Korábban a szakminisztérium ígéretet tett a magyar nyelvű tankönyvek megjelentetésére, május végén Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter bejelentette: a tárca az idén első ízben adja ki állami költségen a tízedik osztályos tankönyveket az ország oktatási rendszerében használatos valamennyi nemzetiségi nyelven.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!