0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem nyilatkozhatott magyarul?

Nem nyilatkozhatott magyarul az Országos Élelmiszer-biztonsági Hatóság magyar nemzetiségű alelnöke Romániában az MTI Hírcentrum tudósítójának – hangzott el a Duna TV csütörtök esti Híradójában.

MTI | 2011. december 30.

Mint kifejtették: az MTI Hírcentrum riportere a karácsonyi hatósági ellenőrzésekről kérdezte Csutak Nagy Lászlót, a román Élelmiszer-biztonsági Hatóság alelnökét, aki végül felettese utasítására nem nyilatkozhatott anyanyelvén. A Duna Televízió Híradójában az alelnök magát az ügyet is románul kommentálta: „A román állam tisztségviselője vagyok” – mondta Csutak Nagy László.

Az MTI Hírcentrum megkeresésére Radu Roatis Chetan, az Élelmiszer-biztonsági Hatóság elnöke írásban tagadta, hogy ilyen utasítást adott volna Csutak Nagy Lászlónak. Hozzátette: „az alelnök úr bármikor nyilatkozhat magyarul, bizonyíték erre a számtalan korábbi magyar megszólalása is”. Néhány sorral lejjebb viszont azt írta: „Románia hivatalos nyelve a román, és az intézmény alkalmazottai is ezen a nyelven adnak interjút a sajtónak” – hangzott el a Duna TV Híradójában.

A Duna TV-nek Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács igazgatója azt mondta: ehhez hasonló nyelvi korlátozások gyakran előfordulhatnak a román állami intézményeknél. „Túlkapásról van szó. Általában az intézmények valóban az állam hivatalos nyelvén kommunikálnak. Ez igaz. De szerintem különböző reakciója lett volna az igazgató úrnak akkor, hogyha mondjuk angol nyelven kellett volna kommunikálni” – nyilatkozta Asztalos Csaba.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. január 3. 09:21
1 g.zsolty

Tipikus reakciója ez egy olyan szomszédos államnak, mely anno Trianonban jócskán több területet " vehetett el" tőlünk, mint amennyi a nyelvhatárok szerint járhatott volna neki. Lehet, hogy hülyén hangzik leírni, de Erdély kettéosztása a magyarok és a románok között Hitlernek sikerült a legjobban. Aztán visszakaptak mindent, s azóta is ( meg azelőtt is ) próbálják elfojtani a magyar nyelvet. Úgy gondolom, ha egy nem magyar anyanyelvű, de magyar állampolgárságú magyar hivatalnok anyanyelvén nyilatkozna egy külföldi sajtónak, nálunk abból semmilyen problémája nem lenne. S ez lenne a normális mindenhol.