0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem értik a kalózok nyelvét

Egyre több a kalóztámadásról hallani Szomália partjainál. A kalózok ellen küzdő tengerészeknek nehéz dolguk van: nem beszélik a kalózok nyelveit.

nyest.hu | 2010. május 11.

A szaporodó kalóztámadásokkal együtt a gyanús hajók és bárkák ellenőrzése is megszaporodott a szomáliai partok mentén. Nehéz dolguk van azonban az amerikai (és más) katonáknak, mert nem beszélik a kalózok nyelveit. A kalózok kinézetre megkülönböztethetetlenek a békés halászoktól, kikérdezésükre pedig nincs lehetőség a kommunikációs szakadék miatt – jelenti a World Politics Review egy új riportja.

A kalózok a szomáli, az arab és a szuahéli nyelveket beszélik, és szinte semmit nem tudnak angolul. Az amerikai tengerészek között pedig alig akad, aki ismerné ezeket a nyelveket. Az amerikai katonai pozíciókhoz ugyanis amerikai állampolgárság szükséges, és ez némileg leszűkíti a releváns afrikai nyelveket beszélő jelöltek számát.

Az amerikai katonaság 2008-ban elindított egy programot, melynek keretében az országban nemrég letelepedett nyelvészek is csatlakozhatnak a katonasághoz. Ők arab, szomáliai és szuahéli tudásukért cserébe meggyorsított eljárással kaphatják meg az amerikai állampolgárságot. 2009-ben a tengerészet hat nyelvésze kapta meg így az állampolgárságot. További tízen vesznek részt a tengerészet programjában, de egyelőre így is nagyon kevesen vannak a kalózkodás elleni harcban.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!