0:05
Főoldal | Rénhírek
Világ, határok nélkül

Multikulti, internaci: tíz nyelven üzenhet automatikusan az új közösségi portálon

A legtöbb népszerű nemzetközi társasági portál egy nyelvre készült. A LienKu.com az első olyan közösségi felület, ami az első pillanattól a több nyelven történő kapcsolattartást támogatja.

nyest.hu | 2009. augusztus 18.

A világ határok nélkül! – hirdeti magát főoldalán a LienKu.com. A nagy reményekkel induló közösségi portált úgy alakították ki, hogy az az első pillanattól fogva támogassa az eltérő nyelvű személyek, közösségek kapcsolattartását.

A Facebook, a Twitter, a MySpace és a többi népszerű közösségi portál – akárcsak a magyar iwiw – egy nyelvre íródott. Az eredeti nyelv mellett az újabbakat – már amelyik – lokalizáció segítségével támogatják, azaz a portált és annak szolgáltatásait teljesen adoptálják az éppen meghódítani szánt piacon beszélt nyelvre, nyelvekre. Így azonban gyakran kilóg a lóláb: a felhasználók gyakran találkoznak nem kimondottan nekik szánt szolgáltatásokkal, rovatokkal (gondoljunk csak azokra az űrlapokra, amikről nem tudunk továbblépni, mivel amerikai ZIP-kódra tartanak igényt budapesti címünkhöz).

Mindemellett a lokalizált társasági portálok tagadhatatlanul helyi szolgáltatássá válnak: egy olyan világban, ahol az internetezők kétharmada nem beszél angolul, az angol nyelv nem kimondottan hatékony közvetítőnyelv. Ezt a problémát az portál növekedésével „hozzáfejlesztett”, külső automatikus fordítási szoftverekkel szokták orvosolni.

A LienKu.com azzal kecsegteti a felhasználót, hogy az első igazi interkulturális és többnyelvű közösségi portál lesz, ami valóban összeköti az egymás nyelvét nem beszélő felhasználókat, vagy felhasználói csoportokat. A regisztrációval a felhasználó profilját a rendszer automatikusan fordítja orosz, japán, kínai és sok más nyelvre. A fejlesztők azt ígérik, hogy a rendszerbe integrált automatikus fordító alkalmazás segítségével mindenki a saját profiljában beállított nyelven értekezhet a másikkal – üzenjen bármilyen, a LienKu által támogatott nyelven.

A rendszer segítségével egyebek mellett apróhirdetéseket lehet létrehozni – ezek szintén azonnal megjelennek azokon a „kapcsolattartási nyelveken”, amiket a regisztráció során beállítottunk. Azaz az angolul megírt érdeklődésünket hindiül is automatikusan közzétettük. A rendszer által támogatott nyelveken a felhasználók cseveghetnek egymással, méghozzá úgy, hogy a beírt üzeneteket a rendszer automatikusan fordítja minden felhasználó saját nyelvére. Bárki létrehozhat csoportot – a csoport tagjai között a kommunikáció szintén az automatikus fordítás segítségével történik. A jelenleg támogatott tíz nyelv mellé (ezek: angol, spanyol, olasz, francia, német, kínai, portugál, hindi, japán és orosz) további nyelveket lehet javasolni, ha már regisztráltunk.

Az üzemeltetők szerint a portál azoknak szól, akik hisznek a kulturális eszmecsere fontosságában, és akik szerint a világ jobb, toleránsabb és elfogadóbb lehet, ha együttműködünk. Persze, a prémiumszolgáltatások itt is pénzbe kerülnek.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...