0:05
Főoldal | Rénhírek
„Erről pedig hallani sem akartak”

MOGYE-ügy: Bukarestben sem született megegyezés

A tagozatnak külön álláskeretre lenne szüksége, ehhez viszont külön csoportok kellenek; a magyar diákcsoportok létrehozásához pedig arra van szükség, hogy a magyar nyelvet is bevezessék a gyakorlati oktatásba, s a gyakorlati órák kétnyelvűek legyenek.

MTI | 2013. május 16.

Nem sikerült megegyezésre jutnia a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román vezetésének és az intézmény magyar tagozatát képviselő vezetőknek a bukaresti Oktatásügyi Minisztériumban lefolytatott szerdai megbeszélésen – nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Tibor, az intézmény magyar rektorhelyettese. Szilágyi Tibor elmondta: a bukaresti minisztériumi illetékesek a tárgyalások folytatását javasolták, de azt is sugallták, hogy a feleknek Marosvásárhelyen kell megtalálniuk a megoldásokat. A rektorhelyettes abban látta a bukaresti tárgyalások hasznát, hogy a kormány illetékesei jobban megértették a két fél álláspontját.

Szilágyi Tibor megjegyezte: a megbeszélést Mihnea Costoiu, felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter mellett az egyetemi oktatást minősítő hivatal (ARACIS) illetékesei is végigülték, rövid ideig Remus Pricopie oktatásügyi miniszter is bent tartózkodott a teremben. A magyar tagozat szempontjait Szabó Béla tagozatvezetővel együtt képviselték, az egyetem román vezetésének álláspontját pedig Leonard Azamfirei rektor és Constantin Copotoiu szenátusi elnök. A rektorhelyettes sajnálkozva állapította meg, hogy a magyar tagozat szempontjait figyelmen kívül hagyó akkreditációs dosszié úgymond tovább halad a maga útján.

„Mondták, segítenek majd abban, hogy újabb oktatókat vegyünk fel, hogy jobban megfeleljünk az akkreditációs feltételeknek. Ezzel azonban nem közeledtünk a tényleges megoldáshoz” – magyarázta Szilágyi Tibor. Hozzátette, a tagozatnak külön álláskeretre lenne szüksége, ehhez viszont külön csoportok kellenek, a magyar diákcsoportok létrehozásához pedig arra van szükség, hogy a magyar nyelvet is bevezessék a gyakorlati oktatásba, s a gyakorlati órák kétnyelvűek legyenek. „Erről pedig hallani sem akartak” – tette hozzá a rektorhelyettes. A bukaresti tárgyalások ideje alatt az oktatási tárca épülete előtt egy óriásmolinóval, feliratos esernyőkkel tüntetett a Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Képzésért Egyesület (RMOGYKE) két aktivistája.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktus kezelésére irányuló kísérlet 2012 májusában a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához vezetett. 2012 szeptemberében született egy hétpontos megállapodás az egyetem magyar gondjainak a megoldásáról, melyet a Ponta-kormány akkori tanügyi minisztere is aláírt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!